Impossible koopt polaroidfabriek en apparatuur

Julian 4494 0
Een groep fanatieke polaroidfans heeft de polaroidfabriek in Enschede met bijbehorende apparatuur overgenomen. Hun doel: de productie van directklaarfilm opnieuw op gang brengen.

In juni 2008 stopte Polaroid de productie van haar analoge directklaarfilm in Enschede. De fabriek maakte in recente jaren nog zo’n 30 miljoen pakjes directklaarfilm per jaar. In de beste jaren was dat ruim het dubbele.

Impossible b.v. is opgericht met één doel; de polaroidfilm her-uitvinden en opnieuw in productie brengen. Impossible wil geen kopie van de bestaande polaroids maken, maar een nieuw product met nieuwe karakteristieken: Impossible film.

Overname
Impossible heeft een 10-jarig huurcontact afgesloten voor de fabriek in Enschede en heeft alle benodigde apparatuur overgenomen. Als alles volgens planning verloopt, kan de productie van Impossible film in 2010 van start gaan. Het bedrijf richt op 3 miljoen pakjes het eerste jaar en 10 miljoen in de daaropvolgende jaren.Foto's: polaroidfabriek in Enschede

Zeven uitdagingen
De polaroidfilm opnieuw uitvinden en in productie brengen is geen eenvoudige opgave. Op de website zegt het team voor zeven uitdagingen te staan. Zo wordt gezocht naar betere alternatieven voor problematische en dure onderdelen die benodigd zijn bij het productieproces. Via haar website roept het team de hulp in van gelijkgezinden. Wat de zeven uitdagingen precies zijn, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Het team
Impossible b.v. bestaat uit oud-werknemers van de fabriek in Enschede en polaroidliefhebbers en experts van over de hele wereld. Aan de leiding staat André Bosman (foto rechts), die sinds 1980 bij Polaroid werkzaam was. Hij stond aan de basis van nieuwe filmtypes, waaronder de TZ blend en TZ artistic film. Daarnaast was hij nauw betrokken bij het management en verantwoordelijk voor vrijwel alle technische aspecten binnen de fabriek.

Meer informatie op:
www.the-impossible-project.com