Impossible biedt laatste kans op grootformaat-Polaroids

Redactie 1253 0
Na het laten herleven van normale Polaroid-film gaat Impossible nu aan de slag met grootformaat-Polaroids. De afgelopen maanden hebben ze flink wat 4x5-film weten te verzamelen en vanaf vanmiddag drie uur kan iedereen een bestelling plaatsen.

Tijdens de Photokina, alweer twee maanden geleden, organiseerde Impossible een bijeenkomst voor grootformaat Polaroid-liefhebbers. Daarbij was ook Jan Hnizdo uitgenodigd, de man achter de laatste Europese 20x24-Polaroidcamera en gevierd grootformaat-fotograaf. De bijeenkomst vormde de uitgelezen kans om wat exclusieve 4x5-inch grootformaat-Polaroids te testen. 

Grootformaat

De bittere realiteit is echter dat een wederopstanding zoals die bij de normale Polaroids heeft plaatsgevonden, niet mogelijk is voor de grootformaatvariant. Simpelweg omdat de machines om de film te produceren niet meer bestaan. Maar Impossible heeft de hand weten te leggen op een oude voorraad 57-film, met gepasseerde houdbaarheidsdatum.

Foto © Peter Kubelka - 4x5

Voorraad

Dat mag de pret echter niet drukken. Volgens Impossible is het één van de laatste kansen dit soort film nog in handen te krijgen en de prijs is er dan ook naar. De 3000ASA/DIN 36, medium-contrast grootformaat-Polaroids variëren van honderd tot honderdvijftig euro per set van twintig. De film wordt geleverd in een originele, gesealede kartonnen doos, inclusief de nog gesealede verpakking met twintig zwart-wit-Polaroids met een fijne korrel.

Houdbaarheidsdatum

Film is helaas niet als wijn en wordt dus niet beter met de jaren. Voor de film met een uiterlijke houdsbaarheidsdatum tot 2006 moet honderd euro neergelegd worden, een jaar jonger kost 125 euro en de jongste – met een uiterlijke houdbaarheidsdatum tot 2008 – kost 150 euro. Voor die prijs krijg je er wel vier tubes 'print coater' bij. De enige grootformaat-Polaroids die tot 2009 'goed' waren zijn al uitverkocht.


Alternatief

Impossible heeft ook een alternatief voor de 4x5, namelijk de 8x10-inch film. In de tweede helft van 2011 willen ze de enige overgebleven productiemachine helemaal 'up and running' hebben om nieuwe 8x10-Polaroids te kunnen produceren. Voor nu hebben ze nog negen oude pakjes Type 809-film liggen (ASA 80/DIN 20) liggen, met ieder vijftien Polaroids. De medium-speed film met z'n grote dynamisch bereik had een uiterlijke houdbaarheidsdatum tot december 2008 en kost maar liefst vijfhonderd euro per pakje van vijftien kleurenfilms. De verkoop ervan begint eveneens vanmiddag om drie uur.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie