Imaging Resource zet eerste testfoto's Canon EOS 5DS R online

Julian 2034 0
Imaging Resource heeft een preproductie-exemplaar van de Canon EOS 5DS R in handen en publiceert een serie tests met de nieuwe 50,6-megapixelcamera. Het toestel wordt onder andere naast de Nikon D810 en Pentax 645Z gezet.

Rond juni worden de Canon EOS 5DS en 5DS R in de winkels verwacht. Naast de door Canon zelf gepubliceerde foto's waren er tot nu toe nog geen voorbeeldfoto's in hoge resolutie te zien. Imaging Resource heeft nu een preproductie-exemplaar van de EOS 5DS R, de variant zonder low-pass-filter, in het lab en komt met de eerste tests.

Canon EOS 5DS R vs Nikon D810 vs Pentax 645Z

In een uitgebreid artikel vergelijkt de website de resolutie van de nieuwe 50,6-megapixelsensor met camera's de Nikon D810 (36 megapixels), Pentax 645Z (51 megapixels middenformaat) en de Olympus OM-D E-M5 II (40 megapixel High Res Shot-modus). Omdat raw-converters nog niet overweg kunnen met de bestanden van de Canon EOS 5DS R toont de test alleen vergelijkingen van de jpg-bestanden.

Hoewel de foto's van de Canon EOS 5DS R groter zijn dan die van de Nikon D810, is het niet duidelijk of er ook daadwerkelijk meer detail wordt vastgelegd. Nikon lijkt wat meer verscherping toe te passen op de jpg's, waardoor de foto scherper oogt. De 51-megapixelfoto's van de Pentax 645Z lijken meer detail te bevatten dan de bestanden uit de EOS 5DS R, waarschijnlijk is dat te danken aan de grotere pixels van de middenformaatsensor.

Canon EOS 5DS R vs Nikon D810
Afbeelding © Imaging Resource

De pixels van de 50,6-megapixelsensor in de 5DS en 5DS R hebben vrijwel hetzelfde formaat als de pixels in de Canon EOS 7D Mark II. Zet je foto's van die twee camera's naast elkaar, dan is de ruis bij honderd procent weergave vergelijkbaar. Verklein je de foto's van de 5DS R echter naar hetzelfde formaat als foto's uit de 7D Mark II (20 megapixels), dan toont de fullframe sensor veel meer detail.

Omdat scherpte, detailweergave en ruis(reductie) bij jpg-foto's erg afhankelijk zijn van de verwerking in de camera is het nog niet mogelijk om een goed oordeel te vellen. Ook schrijft Imaging Resource dat het om een preproductie-camera gaat en dat de beeldkwaliteit nog kan afwijken met het uiteindelijke model.

Canon heeft de website echter toestemming gegeven om de beelden te publiceren, dat doet ons vermoeden dat de beeldkwaliteit representatief is voor de camera die straks in de winkels ligt. Tijdens onze hands-on-sessie met de Canon EOS 5DS en 5DS R kregen we ook de kans om een aantal foto's te schieten, deze mochten we echter niet publiceren in volledige resolutie.

Raw-bestanden downloaden

Imaging Resource stelt de raw-bestanden gemaakt met de Canon EOS 5DS R overigens wel ter download beschikbaar. De website hoopt dat makers van raw-converters aan de hand van deze bestanden hun software klaar kunnen maken om de foto's van Canon's nieuwe megapixelmonster te verwerken.

Update 26-03-2015: Imaging Resource heeft de originele bestanden in hoge resolutie op verzoek van Canon verwijderd. De 1:1 crops zijn nog wel te zien op de website.

Canon EOS 5DS en 5DS R