Ilvy Njiokiktjien wint Zilveren Camera 2013

Ilvy Njiokiktjien wint Zilveren Camera 2013 met foto begrafenis Mandela

jesse kraal 2394 0
De jaarlijks terugkerende verkiezing van beste nieuwsfoto of -serie is dit jaar gewonnen door Ilvy Njiokiktjien, met een foto van rouwende Zuid-Afrikanen tijdens de begrafenis van oud-president Nelson Mandela. Ook de prijzen in de diverse categorieën zijn verdeeld.

Heel de wereld was begin december in de ban van het overlijden van oud-president van Zuid-Afrika en anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela. Fotograaf Ilvy Njiokiktjien werkt veel in Zuid-Afrika, dus dat zij tijdens de begrafenis van Mandela met haar camera in de aanslag stond, is geen verrassing. Dat ze er een Zilveren Camera aan over zou houden, had ze zelf waarschijnlijk ook niet kunnen dromen. Ze stuurde haar foto in voor de categorie 'buitenland enkel'.

Ilvy Njiokiktjien wint Zilveren Camera 2013
Met deze foto wint Njiokiktjien de Zilveren Camera 2013. Foto © Ilvy Njiokiktjien

Twee eerste prijzen voor Koen van Weel en Martijn Beekman

Een andere grote winnaar is Koen van Weel, die zowel bij 'cultuur en entertainment enkel' en 'sport enkel' met de eerste prijs naar huis ging. Zijn serie over de provincietour van het nieuwe staatshoofd werd derde in de serie 'cultuur en entertainment serie'. Ook Martijn Beekman ging met twee eerste prijzen naar huis, zowel zijn inzendingen 'enkel' als 'serie' wonnen in de categorie 'binnenlands nieuws', terwijl hij bij enkel ook de tweede plaats van het podium mocht betreden.

Martijn Beekman
Premier Rutte geeft kamervoorzitter Van Miltenburg een kushand. Foto © Martijn Beekman

Portret

Bij 'Portret' gingen Jeroen Hofman en Sander Troelstra er in respectievelijk enkel en serie met de hoofdprijs vandoor, terwijl Robin de Puy met haar portret van fotografe An-Sofie Kesteleyn de Nationale Portretprijs heeft gewonnen. Kesteleyn zelf eindigde op de derde prijs met haar serie 'My First Rifle' in de categorie 'buitenland serie'. Afgelopen zaterdag bestempelde 'fotodetective' Hans Aarsman bij Opium TV (Uitzending Gemist, vanaf 28:35) die serie nog als potentieel winnaar van de Zilveren Camera.


Fotograaf Cor Jaring. Foto © Sander Troelstra

Canon prijs

Rob Hornstra en Arnold van Bruggen winnen de Canon prijs voor vernieuwdende fotojournalistiek verdiend met hun 'The Sochi Project' over het vijf jaar durende project waarin de Russische regio Sotsji gereed wordt gemaakt voor de Olympische Winterspelen. Begin oktober ondervonden Hornstra nog tegenwerking van de Rusland, hij kreeg geen persvisum meer en kon zo het land niet meer in om verder te werken aan zijn project. Daarnaast laste het Winzavod-museum zonder overleg de tentoonstelling af.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse