Ilvy Njiokiktjien uitgeroepen tot eerste Fotograaf des Vaderlands

EleniHoefsloot 2614 0
Fotograaf Ilvy Njiokiktjien (1984) is benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands. Dit is een nieuw initiatief van de Fotoweek geïnspireerd op de Dichter des Vaderlands. Ilvy Njiokiktjien maakt in opdracht een fotoserie die tijdens de Fotoweek (20 tot en met 29 september) onthuld wordt.

Haar fotoserie moet passen binnen het thema 'Kijk! Mijn Familie.' Ilvy Njiokiktjien kiest ervoor het om verjaardagsfeestjes in beeld te brengen. 'Het is mijn doel om honderd personen, variërend in leeftijd van nul tot honderd jaar, te fotograferen op hun verjaardag. Want verjaardagen zijn typische familiebijeenkomsten', zegt ze. Ze is net begonnen met de serie en is nog op zoek naar jarige mensen waar ze mag fotograferen tijdens het feestje.


Foto © Ilvy Njiokiktjien

Documentaire

Het thema staat ver af van het eerdere werk van Njiokiktjien. 'Als documentairefotograaf reflecteer ik op actuele maatschappelijke thema's. Met de Fotoweekserie sta ik voor een uitdaging om hele gewone momenten op een bijzondere manier in beeld te brengen', zegt de fotograaf.

Freelance

Njiokiktjien werkt als freelancefotograaf voor onder andere ANP, NRC Handelsblad, Der Spiegel en The New York Times. In 2012 won ze samen met journalist Elles van Gelder de World Press Photo Multimedia Contest met de serie 'Afrikaner Bloed'. In 2008 won ze de Zilveren Camera voor jong fotografisch talent.

Fotoweek

De Fotoweek is een initiatief van Foam en het Fotomuseum. Een week lang staat de fotografie in de schijnwerpers. Samen met fotografen (professionals en amateurs), fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken, boekhandels en iedereen die zich bezighoudt met beeld worden er publieksactiviteiten in het hele land georganiseerd. Tijdens de Fotoweek zal Njiokiktjien een dag lang Nederlandse families portretteren in een pop-up fotostudio ergens in het land.

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Eleni