Ilford introduceert zwart-witwegwerpcamera's

jesse kraal 2372 1
Zelfs voor filmproducent Ilford is de toegenomen vraag naar analoge 'zwart-witcamera's' een verrassing. Natuurlijk speelt de fabrikant daarop in en daarom komen ze met wegwerpcamera's. Geen gewone wegwerpcamera's, maar - volgens goede Ilford-traditie - camera's geladen met zwart-witfilm.

Terwijl Kodak en Fujifilm flink snoeien in hun assortiment films, komt Ilford juist met nieuwe producten. Steven Brierley, Director of Sales and Marketing bij moederbedrijf Harman zegt nog altijd verbaasd te zijn over de vraag naar zwart-wit'retrocamera's'. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of een analoge camera foto's maakt in kleur of zwart-wit, tenzij je natuurlijk niet zelf het rolletje kunt inleggen.

Wegwerpcamera

En dat is precies het geval bij wegwerpcamera's. Ilford komt met twee modellen, beide voorzien van zwart-witfilm die goed is voor 27 opnames en een ingebouwde flitser. Het verschil zit in het gebruikte type film. In de eerste variant zit HP5+, een klassieke zwart-witfilm met een gevoeligheid van 400 ASA. Ook de tweede variant is voorzien van 400 ASA zwart-witfilm, maar deze XP2-film moet ontwikkeld worden in C41-ontwikkelaar. Simpel gezegd: deze film kan ontwikkeld worden als kleurenfilm.

Ilford wegwerpcamera's

Welke variant je kiest hangt dus vooral af van de mogelijkheden die je lokale fotowinkel of vaklab heeft om zwart-wit- dan wel kleurenfilm te ontwikkelen. Heb jij of iemand die je kent nog een doka op zolder liggen, dan kun je de HP5+-film eventueel ook zelf ontwikkelen. Overigens zouden wij kiezen voor die HP5+-variant, aangezien deze 'echte' zwart-witfilm een fraaiere toning en korrel heeft dan C41-zwart-witfilm.

Prijzen en beschikbaarheid

In het Verenigd Koninkrijk kosten beide camera's 8,99 pond. Of de camera's ook de oversteek maken naar het Europese vasteland is nog niet bekend, maar we hebben goede hoop. Veel fotowinkels verkopen immers ook nog altijd de zwart-witfilms van Ilford. Overigens heeft ook Rollei zwart-witwegwerpcamera's in het assortiment, maar deze zijn we nog niet in een Nederlandse winkel tegengekomen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van longneck

Twee soorten Ilford/Harman film; XP2 voor C41. Ken zelf de XP2 Super 400 die te gebruiken is tussen 50 en 800 asa zonder aangepaste ontwikkeling. Dit is juist de kracht van de film en het is te hopen dat je dus wel de iso waarde zelf kan instellen. Idem dito voor de HP5plus 400 asa. die te pushen is tot 3200 asa.
De prijs is ok. Ook voor de optie filmcamera-ontwikkelen-afdrukken. Maar ik weet niet of deze optie ook in Nederland kan anders wordt het weer een duur grapje als je het naar het buitenland moet opsturen.

Zal ze zeker uitproberen en de resultaten hier tonen...