4x5-inch pinhole-camera

Ilford brengt Harman 4x5-inch pinhole-camera uit

jesse kraal 4426 2
Het begon met een camera om op de Photokina positief fotopapier te demonstreren. Na een groot aantal positieve reacties besloot Ilford een 4x5-inch pinhole-camera te maken. Deze is nu klaar en kan vanaf oktober besteld worden.

Een simpelere camera is moeilijk voor te stellen, de Harman Titan heeft geen objectief, geen sensor, geen spiegel. De camera bestaat uit een hoogwaardige kunstof behuizing met een speciale griplaag en een pinhole-'objectief' dat qua beeldhoek overeenkomt met een 72mm groothoek (vergelijkbaar met +/- 20mm op kleinbeeld). Een 110mm en een 150mm pinhole staan ook op de planning. De camera is verder uitgerust met een accessoireschoen, twee statiefaansluitingen en twee waterpasjes.

Ilford Haman

Als je een camera koopt krijg je daar een pak Ilford positief fotopapier en een pak vlakfilm bij. Om dit te gebruiken moet je wel eerst zelf een vlakfilmcasette op de kop tikken. Deze zijn zo gemakkelijk en voordelig te vinden dat Ilford besloten heeft ze niet mee te leveren bij de camera, dat zou de prijs onnodig hoog maken. De set is vanaf oktober te bestellen bij Ilford voor een prijs van 150 Engelse Pond. 

Ilford Harman

Dat ook Ilford met zijn tijd meegaat blijkt wel uit het feit dat ze overwegen om een iPhone-houder te maken voor in de accessoireschoen. Met bijvoorbeeld de Alpa eFinder App, kun je dan je iPhone als digitale zoeker gebruiken.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Martin Stevens

Wat me vooral boeit is de anti-grip laag: "De camera bestaat uit een hoogwaardige kunstof behuizing met anti-griplaag en een pinhole-'objectief' dat qua beeldhoek..."
Lijkt me lastig vasthouden zo'n glibberig ding..

afbeelding van jesse kraal

Een mailtje naar Ilford was voldoende om het productieproces aan te passen, de Harman Titan houdt vanaf heden wel goed vast. Zonder gekheid, foutje dus bedankt!