Icons of War | 1855 tot nu

Julian 1645 0
Momenteel hangt de grote overzichtstentoonstelling van Robert Capa in het Nederlands Fotomuseum. Tot 15 november is er ook een bonusexpositie te zien, met daarin twintig fotografische oorlogsiconen.

In 1936 maakte Robert Capa de zogenaamde ‘vallende soldaat’, een soldaat van de Republikeinse garde die tijdens de Spaanse burgeroorlog wordt geraakt door een kogel uit vijandelijk kamp. Op de foto zien we de man achterover vallen op het moment dat hij wordt geraakt. Het is een van de meest bekende foto’s geworden in de geschiedenis van de fotografie, een icoon dat symbool staat voor de verschrikkingen van oorlog.

Iconen

Het Fotomuseum heeft zo’n twintig fotografische oorlogsiconen samengebracht in Icons of War | 1855 tot nu. Het betreft foto’s uit verschillende oorlogen gemaakt door diverse internationaal bekende fotografen zoals Roger Fenton (The Vally of the Shadow of Death, Crimean War, 1855), Joe Rosenthal (Flag Raising, Iwo Jima 1945), Charlie Cole (demonstrant voor een colonne tanks op het Tiananmen plein, Beijin, China, 4 juni 1989) en van recenter datum Tim Hetherington (Amerikaanse soldaat rust uit in een bunker, Korengal Vallei, Afghanistan, 16 september 2007).


Iwo Jima, De Amerikaanse vlag wordt gehesen op de Suribachi berg, 23 februari 1945
foto: Joe Rosenthal
Courtesy Repoters / AP / George Eastman House


Duitsers vuren onverwachts op de menigte op De Dam, Amsterdam, 7 mei 1945
foto: W.F. Leijns
Nederlands Fotomuseum