Iconische fotograaf David Rubinger is overleden

Iconische fotograaf David Rubinger is overleden

Nadja Geskus 780 0
Afgelopen week overleed fotograaf David Rubinger. De iconische fotograaf werd bekend door zijn foto uit 1967, waar drie Israëlische soldaten voor het eerst de Westelijke Muur zagen. Een van die soldaten, Zion Karsenti, vertelt over het moment in een bijzondere video.

David Rubinger

David Rubinger werd geboren in 1924 te Wenen, Oostenrijk. Rubingers moeder werd vermoord door de nazi’s. Als tiener vluchtte hij naar Palestina. Hij sloot zich aan bij het leger en diende daar tijdens de oorlog. Zijn eerste camera, een Leica, kocht hij voor 200 sigaretten en een kilo koffie in Duitsland. Waarna hij begon met het documenteren van de gevolgen van de bombardementen. In Israël werkte hij voor kranten en wat later in zijn leven voor Time-Life Magazine.

Iconische fotograaf David Rubinger is overleden

Westelijke Muur

In de Zesdaagse Oorlog verkeerde David Rubinger aan het zuidelijk front. Via de intercom kreeg Rubinger te horen dat er iets zou gaan gebeuren in Jeruzalem. Voor hem de plek om naar toe te gaan en hij vloog met een legerhelikopter mee terug naar Be’ersheva, naar zijn auto. Hij kwam aan in Jeruzalem toen de Westelijke muur net door het leger was ingenomen en begon foto’s te maken, vanaf de grond, van de soldaten die daar liepen. Toen drie parachutisten langsliepen maakte hij de iconische foto waar David Rubinger om bekend stond.

David Rubinger overleed op 2 maart 2017 in Jeruzalem. Hij werd 92 jaar oud.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja