'I loved my wife - Killing children is good for the economy'

'I loved my wife - Killing children is good for the economy'

Jasper van Bladel 1345 0
Fotograaf Dieter De Lathauwer presenteert een nieuw boek: 'I loved my wife - Killing children is good for the economy'. Het aangrijpende boek is de winnaar van de Unseen Dummy Award 2016 en gaat over de moord op tienduizenden kinderen in 16 Oostenrijkse psychiatrische instellingen gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De foto’s in I loved my wife werden gemaakt op het terrein van 16 Oostenrijkse psychiatrische instellingen. In deze instellingen werden gedurende de Tweede Wereldoorlog tienduizenden kinderen vermoord. Om het leven gebracht omdat ze als ongeneeslijk ziek werden aangemerkt.

De kosten om hen in leven te houden waren te hoog voor de samenleving, een stellingname die kracht werd bijgezet met films en andere propaganda gericht tegen personen die de maatschappij niets te bieden hadden. Eufemismen voor de moorden waren ‘genadedood’ en ‘euthansie’. Voorzieningen treffen voor de instellingen en zorg voor de slachtoffers van erfelijke ziekten werd gezien als het tegenwerken van de natuurlijke selectie. De kosten hiervan zouden moeten worden gedragen door gezonde arbeiders, die hierdoor geld werd afgenomen dat hun een beter leven kon bieden.

Unseen Dummy Award

De foto’s in dit aangrijpende boek zijn gemengd met historische documenten en stills uit propagandafilms. Het boek is de winnaar van de Unseen Dummy Award 2016 en zal op woensdag 1 maart gepresenteerd worden bij de opening van de tentoonstelling van Dieter De Lathauwer in de galerie van de Botanique, Brussel.

Prijs: € 34,95

Beelden: Dieter De Lathauwer
Teksten:  Joachin Naudts (Fotomuseum Antwerpen), Dr. Erik Thys, Dr. Herwig Czech (Universität Wien)
Formaat 20,4 x 25,5 cm
120 pagina’s
61 afbeeldingen
softcover in map, met tekstboekje

Info: Lecturis

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper