HTC M7 cameratelefoon krijgt 'ultrapixels'

jesse kraal 2253 0
HTC belooft met een revolutionaire cameratelefoon te komen. Volgens geruchten gaat het om een toestel met een Foveon-achtige sensor. HTC zou het aanduiden met 'ultrapixels'. Het toestel wordt 19 februari verwacht.

Volgens techsite Tweakers krijgen we binnenkort de HTC M7 te zien, het nieuwe topmodel van de Taiwanese telefoongigant. Dit toestel zou een 'revolutionaire' cameramodule krijgen, die zo bijzonder is dat HTC het heeft over ultrapixels in plaats van megapixels. De M7 zou 4,3 van deze 'ultrapixels' krijgen.

Foveon

Even terug met beide benen op de aarde. Het lijkt er op dat HTC gebruik gaat maken van een techniek gelijk aan die van de Foveon-sensor. Zo'n sensor bestaat uit drie gevoelige lagen, elk voor een andere kleur. Elke pixel bevat dus de informatie over elke primaire kleur, terwijl een conventionele pixel slechts de informatie over een kleur bevat en de overige twee interpoleert. Om die reden heeft HTC waarschijnlijk voor de term ultrapixel in plaats van megapixel gekozen. Het bekt in ieder geval lekker voor de marketingpraatjes.

Of HTC voor de sensor bij Sigma (eigenaar van Foveon) aanklopt, vragen we ons af. Sigma maakt zelf alleen grote sensoren en is een kleine speler op de cameramarkt. Een hele productielijn voor kleinere chips opzetten om miljoenen sensoren voor smartphones te produceren lijkt ons een flinke klus. Mocht Sigma inderdaad betrokken zijn bij de ontwikkeling van de chip, dan zou dat goed nieuws zijn voor de Japanse camera- en objectievenfabrikant. Er kan een flinke markt mee aangeboord worden. We hebben bovendien goede ervaringen met Foveon-sensoren, bij voldoende licht is de beeldkwaliteit onovertroffen.

Infographic

Om het publiek wat op te warmen voor de komst van de M7, plaatst HTC op haar blog een infographic met de titel 'A History of Photography, from copper sheets to camera phones'. Daarmee wordt op een semi-grappige wijze een grafische, maar vooral summiere, geschiedenis van de (mobiele) fotografie getoond. Opvallend zijn de uithalen naar de iPhone en Nokia's 808 PureView. Die laatste zou de megapixelrace voor cameratelefoons hebben aangewakkerd met zijn 41-megapixelsensor, terwijl de beeldkwaliteit niet is toegenomen. Aldus HTC, want in een review van de Nokia trokken we zelf een heel andere conclusie.

Naar verluid ziet HTC's wondertelefoon op 19 februari het licht. Een ding is HTC in ieder geval gelukt: we zijn benieuwd naar de beeldkwaliteit van de M7 en hoe deze zich verhoudt tot die van de Nokia 808.

Infographic HTC
In een semi-grappige infographic schildert HTC de Nokia 808 PureView af als een exponent van een uit de hand gelopen megapixeloorlog.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse