HP laat je digitale foto's als negatief printen

jesse kraal 4833 0
Dat je analoge film kunt inscannen zodat je deze digitaal kunt bewerken of er inktjet prints van kunt maken is algemeen bekend. Dat het andersom ook kan laat HP zien met haar nieuwe software en papierpakket voor de Z3200 Photo-printer.

Waarom zou je foto's als negatief willen printen? Het is waarschijnlijk het eerste dat je je afvraagt na het lezen van de kop. Het antwoord is te vinden in de kwaliteit van de analoge prints, veel mensen ervaren deze als fraaier dan digitale inktjet-afdrukken. Door gebruik van HP's techniek kun je digitale of gedigitaliseerde foto's dus ook analoog afdrukken.

Met een speciaal softwarepakket en de bijbehorende transparante drager kan iedereen met een HP Z3200 Photo-printer nu zelf negatieven printen met een maximale breedte van 111,8 centimeter (afhankelijk van de uitvoering van de printer). Overigens zijn de geprinte negatieven niet bedoeld om te uitvergroten. Je legt ze direct op fotografisch papier dat je daarna belicht, de analoge afdrukken hebben dus hetzelfde formaat als het negatief.


De foto van Magnum-fotograaf Elliott Erwitt wordt eerst als negatief geprint en vervolgens afgedrukt als platinum print.

Het is niet de eerste printer die negatieven kan uitprinten, maar volgens HP is het wel de gemakkelijkste en voordeligste manier. Dat het ook met de kwaliteit goed zit, laat HP zien door middel van een filmpje van Magnum-fotograaf Elliott Erwitt, die het proces gebruikt om grote prints te fabriceren. Het filmpje, waarin het proces volledig wordt uitgelegd, is te bekijken via de website van HP.

Het grote voordeel is dat het doordrukken en tegenhouden van respectievelijk donkere en lichte partijen op de computer uitgevoerd kan worden en dus maar één keer hoeft te worden gedaan. Een ander voordeel is dat alle prints vanaf het negatief er hetzelfde uitzien.

Het speciale transparante papier is verkrijgbaar via speciaalzaken, de benodigde software voor de Z3200 Photo vind je ook op HP's website. Enthousiast geworden? De HP Z3200 haal je in huis voor zo'n drieduizend euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse