How to play Francesca Woodman, over het onvoltooide leven van een jonge fotografe

Julian 3661 0
Op zaterdag 15 maart 2014 speelt Toneelgroep Maastricht in de Bordenhal te Maastricht de première van How to play Francesca Woodman. Een intieme en fysieke voorstelling met tekst, beweging, muziek en projectie, gebaseerd op het leven en werk van de Amerikaanse fotografe Francesca Woodman.

Francesca Woodman (1958-1981) maakte tussen haar 13e en 22e levensjaar vele prachtige foto’s, die inmiddels tot cultstatus zijn verheven. Opgroeiend in een kunstenaarsgezin werd het creëren haar met de paplepel ingegoten. Het streven naar erkenning, succes en vernieuwing werd haar voornaamste levensdoel. Woodman schiep een geheel eigen universum, indringend, theatraal en vol magie.

Maar op 22-jarige leeftijd maakte zij een einde aan haar leven. Ze liet vele honderden negatieven achter, een verscheurde familie en de vraag: waarom?

In How to play Francesca Woodman verdiepen vier actrices zich in de identiteit van deze jonge vrouw en kunstenares. Zelf levend in een tijd waarin veel jonge mensen opboksen tegen de hoge verwachtingen waaraan ze - denken te - moeten voldoen. Zowel van hun ouders, als van de samenleving, maar vooral van zichzelf.

Ben van Duin
Foto: Ben van Duin

Op foto: Lore Dijkman en Jessie Wilms

Anne Vegter (Dichter des Vaderlands) en Erik-Ward Geerlings (o.a. Decamerone, Mephisto) schreven speciaal voor dit project samen een nieuwe toneeltekst.

De première vindt plaats op zaterdag 15 maart. Daarna zijn er diverse speelperiodes t/m zondag 6 april. How to play Francesca Woodman gaat in het voorjaar van 2015 op tournee langs de kleine zalen van Nederland en België.

Kijk voor meer informatie op de website van Toneelgroep Maastricht.