Hongaar is Wildlife Photographer of the Year 2010

Redactie 689 0
Met een foto van mieren heeft de Hongaarse fotograaf Bence Máté dit jaar de de Wildlife Photographer of the Year-competitie gewonnen. De foto maakte deel uit van een serie van zes beelden, waarmee Bence eerder de Erik Hosking Award won.

Toen Bence voor de eerste keer probeerde bladsnijmieren te fotograferen, dacht hij dat het makkelijk was. Het tegendeel werd hem bewezen, maar hij gaf de uitdaging niet op. Hij onderzocht hun complexe gemeenschappen en spendeerde uren aan het kijken en volgen van de insecten in een regenwoud op Costa Rica. De winnende foto toont het contrast tussen de eenvoud van de foto en de complexiteit van het gedrag van deze mieren. Hij moest er wel wat voor over hebben: terwijl hij op de grond lag voor zijn winnende foto, werd hij lekgebeten door 'chiggers', een soort larve.

Foto © Bence Máté

Winnaars

Bence nam de foto met een Nikon D700 met 105mm f/2.8-objectief op 1/200 sec. en f/10, ISO 640. Er waren dit jaar, anders dan voorgaande jaren, geen Nederlandse winnaars. De prijs voor Young Wildlife Photographer of the Year ging naar de Brit Fergus Gill. De bekendmaking van de winnaars  vond plaats tijdens een gala in het National History museum in Londen.

Foto © Fergus Gill

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie