Honderd jaar forensische fotografie in Nederlands Fotomuseum

Honderd jaar forensische fotografie in Nederlands Fotomuseum

PieterMolenaar 1033 0
Vanaf 13 mei is in het Nederlands Fotomuseum de fototentoonstelling 'Crime Scenes | Honderd jaar foto's als bewijs' te zien. Aan de hand van elf case-studies worden de manieren getoond waarop geprobeerd is in de loop der tijd fotografie als bewijsmateriaal te gebruiken.

Fotografie werd eind 19e eeuw geïntroduceerd in de rechtsspraak omdat het een objectief medium zou zijn voor het vastleggen van de waarheid. Daar kwam men toen al snel van terug, omdat ook al in het analoge tijdperk foto's gemanipuleerd of geënsceneerd konden worden. Forensische fotografie kreeg daardoor eerder een ondersteunende rol bij rechtszaken.

Case-studies

Aan de hand van elf case-studies wordt bij de tentoonstelling Crime Scenes van het Nederlands Fotomuseum de geschiedenis van de 'foto als bewijsstuk' in al haar facetten uiteengezet, waarbij de nadruk ligt op zaken van groot humanitair en/of volksrechtelijk belang. Zo opent de tentoonstelling met de plaatsdelictfoto's van de Franse politiefotograaf Alphonse Bertillion begin 1900, waarna de bezoeker geleid wordt langs luchtfoto's van gebombardeerde steden in de Eerste Wereldoorlog, de forensische fotografie van de lijkwade van Turijn, en worden films over de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog getoond die tijdens de processen in Neurenberg als bewijsmateriaal aangevoerd werden. Ook portretten van ter dood veroordeelde burgers gemaakt tijdens Stalin’s Grote Zuivering zijn in het Nederlands Fotomuseum te zien.

Niet alleen het verre verleden komt in de tentoonstelling aan bod. Ook wordt een reconstructie getoond van de drone-aanval in de Waziristan-regio in Pakistan in 2012 en wordt getracht de claim van Bedouïnen in de Negev-woestijn op een stuk grond te ondersteunen door aan te tonen dat dat volk in vroeger tijden niet louter nomaden waren. De context van alle elf de case-studies wordt volgens het museum helder uiteengezet.

Tot en met 21 augustus

'Crime Scenes | Honderd jaar foto's als bewijs' is van 13 mei tot en met 21 augustus dit jaar in Rotterdam te zien in het Nederlans Fotomuseum. Crime Scenes is een gezamenlijk project van Nederlands Fotomuseum, Le Bal in Parijs en The Photographers’ Gallery in London. De expositie in Nederland is mede tot stand gekomen met behulp van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Van de tentoonstelling is ook de bekroonde catalogus 'Images of Conviction – The Construction of Visual Evidence'. Deze kost 44,95 euro.