Hoge verwachtingen voor fotoveiling Avedon

Redactie 538 0
Veilinghuis Christie's in Parijs verwacht dat de veiling van werk van Richard Avedon op 20 november aanstaande zo'n 3,5 miljoen euro op zal leveren. Het is het grootste aantal werken van de in 2004 overleden fotograaf dat in één keer geveild wordt.

Richard Avedon staat bekend als één van de meest belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw. De New Yorker fotografeerde prominente figuren en begon al op twaalfjarige leeftijd met een 'Box Brownie' dingen vast te leggen. Onder de meer dan zestig werken die uit naam van de Richard Avedon Foundation geveild worden zit een set van vier portretten die Avedon schoot van de Beatles. Maar deze set vormt niet het hoogtepunt van de veiling; dat recht is waarschijnlijk voorbehouden aan zijn 'Dovima with Elephants' uit 1955, met een geschatte opbrengst van 600.000 euro.

Christie's

Philippe Garner van Christie's zegt dat de veiling de crème de la crème vormt van fotografie uit de afgelopen eeuw. “Naast beroemde foto's van de glamour en elegante van mode in zijn meest ontwikkelde vorm, bezit de collectie ook intense, dwingende foto's die de mens confronteert met haar leefwijze”, aldus Garner. De opbrengst van de veiling, die samenvalt met het fotofestival Paris Photo, komt ten goede aan de filantropische missie van de Richard Avedon Foundation.


Dovima with Elephants, at Cirque D'Hiver, Paris, August, 1955
Photography Richard Avedon © 2008 the Richard Avedon Foundation

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie