Hoe een zes jaar oud objectief wereldnieuws wordt

Hoe een zes jaar oud objectief wereldnieuws wordt

jesse kraal 5414 3
In 2006 ontwikkelde Leica speciaal voor een sjeik uit Qatar een 1600mm f/5.6-teleobjectief. Een belachelijk groot apparaat, waarvan er vermoedelijk maar twee zijn gebouwd. Eén voor de sjeik, de ander staat al jaren in de Leica-showroom in Solms. Nu is het objectief opeens wereldnieuws. Waarom? Wij zoeken het uit.

Opeens duiken er op diverse fotografiewebsites en websites van Nederlandse kranten bericht op over 'het duurste objectief ter wereld'. Deze Leica APO-Telyt-R 1600mm f/5.6 werd speciaal voor sjeik Saud Bin Mohammed Al-Thani van Qatar ontworpen. De sjeik zat goed in de slappe was, gezien de 16 miljoen Hong Kong Dollar (bijna 1,65 miljoen euro tegen de huidige koers) die hij voor het objectief neertelde.

Oud nieuws

Maar dat objectief hebben we toch al eens eerder gezien? Klopt, in een bericht van Schmidt Marketing over een fabrieksbezoek tijdens de Photokina 2008 wordt de bijzondere Apo-Telyt genoemd. Zelfs de prijs die de sheik er voor neertelde werd toen al vermeld. Vier jaar geleden was het objectief dus al in de showroom van de Leica-fabriek te bewonderen en werd ook over de prijs niet geheimzinnig gedaan. Ook in een interview met Leica-topman Stefan Daniel in oktober 2011 wordt bevestigd dat dit bijzondere objectief speciaal voor de sjeik is gebouwd. Het nieuws is eigenlijk nóg ouder, want in 2006 werd het objectief al afgeleverd bij de sjeik.

Leica 1600
De foto die het originele bericht van Schmidt Marketing uit 2008 begeleide. Foto: schmidtmarketing.com

AD en Volkskrant

Waarom staat dit nieuwsbericht dan nu op de websites van onder andere het Algemeen Dagblad en De Volkskrant? De bron bij die artikelen is de website van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws, niet geheel toevallig onderdeel van De Persgroep waar ook de twee Nederlandse kranten onder vallen. Bij het bericht op de Belgische website zien we geen bron en ook de medewerker van de internetredactie kan ons niet vertellen waar het bericht vandaan komt. De krant belooft ons nog per e-mail een reactie te geven.

Volkskrant.nl

De bron

Wij hebben wel een idee waar het 'nieuws' vandaan komt. Op de website apotelyt.com verscheen 13 augustus 2012 een bericht over dit objectief, dat door andere websites als geek.com en petapixel.com is opgepikt en overgenomen. De informatie die vermeld staat wordt soms wel wat beperkter. Het artikel op apotelyt.com lijkt de aansteker te zijn voor de internationale berichtgeving.

In het artikel op de website van de Nederlandse en Belgische kranten lezen we niets over dat de verkoop al in 2006 plaats vond. Wel lezen we dat de sjeik inmiddels een Mercedes-tereinwagen heeft besteld om het objectief te transporteren. De bron daarvan is een artikel over de Leica 1600mm van Leica-expert Thorsten Overgaard die meldt dat de sjeik een speciale Mercedes Benz-tereinwagen heeft laten maken om als statief te dienen. Dat bericht stamt uit mei 2011.

Algemeen Dagblad

De wereld rond

Ondertussen staat het wereldwijde web vol met recente berichten over het duurste objectief ter wereld, zonder dat iemand zich af lijkt te vragen waar het 'nieuws' vandaan komt. Detail: het objectief heeft een Leica R-vatting, camera's voor dat systeem worden al sinds 2007 niet meer gemaakt.

Carl Zeiss 1700mm f/4, mogelijk nog duurder

Leica is overigens niet de enige fabrikant die een exclusief objectief maakte voor een sjeik. Carl Zeiss maakte, ook in 2006, de Apo Sonnar T* 1700mm f/4. Dit objectief is groter, zwaarder (256 kg), lichtsterker en daardoor wellicht ook duurder dan het Leica-objectief dat nu uitgebreid in de schijnwerpers staat. Voor wie Carl Zeiss de 1700mm f/4 maakte is niet bekend, maar ook hier zou het gaan om iemand uit Qatar. Mogelijk is Saud Bin Mohammed Al-Thani ook opdrachtgever van dit unieke ontwerp.

Zeiss 1700mm
Ja, dat kleine zwarte doosje achterop is een Hasselblad-middenformaatcamera. De Zeiss doet zijn naam 'Super Tele Lens' eer aan.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Hanshans

1700mm, daar is de 1200 f/5.6 maar een guppie bij.
Maar met zijn $ 120.000 2e hands ook een stuk goedkoper..
http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_1200mm_lens

afbeelding van jesse kraal

Een koopje! Overigens hebben we ook over dat objectief al eens een artikel (Retrofoucs) geschreven:

http://www.digifotopro.nl/content/retrofocus-canon-ef-1200mm-f-56l-usm

afbeelding van Nils Kijkuit

Voor de meer budget bewuste fotograaf hebben we nog de Sigma 200-500 F/2.8 in Nikon of Canon vatting beschikbaar. Zolang de voorraad strekt voor nog geen 10.000 euro inclusief 2x converter en koffer" http://www.digitalwarehouse.nl/catalogsearch/result/index/?manufacturer=...