Kogels door objecten fotograferen

High-speed fotografie met een geweer

Fabienne Keijzer 2183 1
Op het Rochester Institute of Technology kun je fotografische wetenschappen volgen. Traditiegetrouw hoort daar ook een les in high-speed fotografie bij, waarin je foto’s maakt van kogels die door verschillende objecten worden geschoten.

Les in high-speed fotografie met een geweer 

De les wordt gegeven door Ted Kinsman, assistent professor fotografische technologie aan het Rochester Institute of Technology. Hij geeft les in gevorderde fotografische technologie, microscopie en macrofotografie. Hij is gespecialiseerd in het toepassen van wetenschap op de fotografie. In één van zijn lessen leert hij studenten over high-speed fotografie middels een opstelling met een geweer die op verschillende objecten schiet. Met een bijzonder snelle flitser, die op maar liefst 500 nanoseconden werkt, en camera’s die daarmee in verbinding staan proberen ze goede foto’s te nemen. In deze video zie je hoe zo’n les eruit ziet.

 

Veiligheid 

Alles is uiteraard gedaan in een veilige omgeving. Dat moet ook wel als je een .22 kaliber kogel met een snelheid 366 meter per seconde door verschillende objecten afvuurt. Een beveiliger is de enige die het geweer bedient en de studenten staan veilig achter plexiglas met oog- en gehoorbescherming. Verder zijn er nog maatregelen genomen om rondvliegend materiaal te voorkomen. Er wordt op van alles geschoten en dat levert mooie beelden op.
high-speed fotografie David Lopezhigh-speed fotografie David Lopezhigh-speed fotografie David Lopez

Foto’s door David Lopez

Je kunt meer vinden over het werk van professor Ted Kinsman op zijn RIT-profiel of op zijn website.

Lees ook: Deze zeldzame Leica heeft de vorm van een geweer 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van Ellen Reus - KOM FOTOGRAFEREN

Ik maak zelf ook veel high speed foto's mbv een geweer (luchtbuks). En ik ben heel tevreden met mijn resultaten. Dat mag ook wel, want ik geef er ook les in. Toch ben ik jaloers op de apparatuur die hier gebruikt wordt! Vooral zo'n flitser zou ik best willen hebben! Mooi spul!

Mocht iemand van jullie dit soort foto's ook willen maken? Meld je dan gezellig aan voor mijn workshop: http://komfotograferen.nl/workshop-high-speed-fotografie/.