MIOPS high-speed-trigger

High-speed-cameratrigger MIOPS groot succes op Kickstarter

Jooshua Franssen 4371 2
High-speed-fotografie is een vak apart. Onderwerpen zoals bliksem, exploderende voorwerpen, barstende glazen, vallende waterdruppels vastleggen wordt een stuk gemakkelijker met de MIOPS cameratrigger. Op Kickstarter is de trigger nu al een groot succes.

De MIOPS 'Smartphone Controllable High Speed Camera Trigger' moet high-speed-fotografie eenvoudiger maken. Op Kickstarter wordt geld ingezameld om de MIOPS op de markt te brengen. Met groot succes, want binnen een week is het benodigde bedrag van 75.000 dollar al ruimschoots binnengehaald. Op moment van schrijven is er meer dan 150.000 dollar geinvesteerd, terwijl je nog tot 28 augustus 2014 je steun kunt geven aan het project.

Nerotrigger, het bedrijf achter MIOPS, heeft al eerder een soortgelijke trigger gemaakt. De MIOPS belooft volgens Nerotrigger, 'de beste trigger' te worden voor je spiegelreflexcamera. In tegenstelling tot een normale trigger beschikt de MIOPS over drie verschillende sensoren waarmee licht, geluid en laser kunnen worden gedetecteerd. De sensoren hebben elk hun eigen functie en geven je meer mogelijkheden voor het maken van high-speed-foto's.

Meer dan een standaard-trigger

De MIOPS is vergelijkbaar met een draadloze trigger voor je flitser of camera, maar met veel meer mogelijkheden dan alleen het 'triggeren' van een flitser of de sluiter van je camera. Met de MIOPS is het mogelijk om snelle onderwerpen automatisch op het juiste moment vast te leggen. Denk aan bliksem, exploderende voorwerpen, uitelkaar spattend glas, etc. Drie ingebouwde sensoren en zes voorgeprogrameerde standen moeten dit eenvoudig maken.

Foto © Nerotrigger
De MIOPS komt met een app om de trigger in te stellen.

Functies

Nerotrigger gaat drie varianten van de MIOPS maken: Basic, Ultimate en Premium. Het grootste verschil zit tussen de Basic en Ultimate versies. Bluetooth ondersteuning zit niet in de basic-versie. Wie dus met een smartphone de MIOPS wil instellen moet de Ultimate of Premium versie bestellen. Daarnaast krijgen deze versies meer functionaliteit, zoals het gebruik van een afstandbediening, de mogelijkheid een eigen stand te programmeren en timer voor het maken van foto's met een interval. Wie graag zijn eigen naam op de trigger wil in plaats van het logo, krijgt dit in het Premium-pakket.

Lichtsensor

Waar veel nadruk op wordt gelegd zijn de mogelijkheden voor high-speed-fotografie. De trigger stelt je in staat om gemakkelijker snelle onderwerpen te fotograferen, zonder daar moeilijke truukjes of instellingen voor nodig te hebben. In de de 'Lightning'-stand wordt de lichtsensor gebruikt, die het mogelijk maakt om lichtflitsen zoals bliksem of vuurwerk vast te leggen. De lichtsensor is instelbaar in intensiteit zodat je controle hebt over wanneer de MIOPS de sluiter van je camera activeert.

Laser

Een ander concept is het gebruik van een laser voor het activeren van de sluiter. Je richt de laserstraal van de MIOPS op de baan waar het onderwerp zal passeren, zodra de laserstraal onderbroken wordt maakt de camera een foto. Hiermee is het mogelijk zeer snelle voorwerpen te fotograferen, denk aan waterdruppels. Ook kun je de laser gebruiken om een 'val' op te zetten, bijvoorbeeld in de natuur. Zo kun je passerende dieren automatisch vastleggen.

Foto © Nerotrigger

Geluid

De MIOPS is ook voorzien van een microfoon. De microfoon is net als de lichtsensor, instelbaar in intensiteit. Als het geluid hoger is dan het ingestelde niveau zal de MIOPS de sluiter activeren. Een voorbeeld dat Nerotrigger geeft is het fotograferen van een bierflesje dat wordt stukgeslagen met een hamer. Het geluid van de barstende fles activeert de trigger, die vervolgens de camera en een flitser zal activeren.

Foto © Nerotrigger

Prijs

Op Kickstarter kan het project steunen met een bijdrage of direct een MIOPS bestellen. De trigger moet nog geproduceerd worden, maar de planning is dat de MIOPS in December 2014 verzonden wordt aan de eerste kopers. Voor 189 dollar  reserveer je een MIOPS Basic, voor 10 dollar meer krijg je de MIOPS Ultimate, mét bluetooth ondersteuning en extra instelmogelijkheden. Voor 249 dollar scoor je de MIOPS Premium, met je eigen naam in plaats van een logo van de fabrikant.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua

afbeelding van Wim Stolwerk

Zo'n trigger (flits, bliksem, geluid, laser) hebben we toch al van diverse andere merken met een lager prijskaartje. Ik heb hun usp nog niet kunnen ontdekken.

afbeelding van Jooshua Franssen

Het zou best eens kunnen dat er meerdere triggers zijn met dezelfde, of misschien wel meer, functies. Dat er interesse is in de MIOPS, dat mag in elk geval duidelijk wezen. Kennelijk is er genoeg vraag naar, ook al zijn er andere (soortgelijke) triggers!