Lunch Atop a Skyscraper

Het verhaal achter: 'Lunch Atop a Skyscraper'

Fabienne Keijzer 8091 3
TIME deelt deze maand een speciale selectie van de 100 meest invloedrijke foto’s allertijden. Daarbij komen ook veel achtergrondverhalen aan het licht die je hoogstwaarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Zo ook het verhaal achter deze iconische foto waarop elf bouwvakkers van hun lunch genieten op 250 meter hoogte boven New York City.

Het verhaal achter: 'Lunch Atop a Skyscraper'

Je hebt deze foto ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. Elf bouwvakkers genieten rustig van hun verdiende lunchpauze op een stalen balk op maar liefst 250 meter hoogte, alsof het niets is. De mannen bungelen op de 30ste verdieping van het Rockefeller Plaza in New York. Deze foto staat bekend als ‘Men at Work’, maar is eigenlijk getiteld: ‘Lunch Atop a Skyscraper’ en is genomen op 20 september 1932.

Lunch Atop a Skyscraper
 

Fotograaf onbekend 

Verder is er niet veel bekend over deze iconische foto. We weten niet wie de fotograaf was of wie de mannen zijn. Velen denken ook dat de foto in scene is gezet. Wie zal het zeggen? De foto is in ieder geval een boegbeeld voor de Amerikaanse depressie en de 'verticale expansie' van New York. Bekijk deze video om meer te weten te komen over het achtergrondverhaal van deze foto. 

TIME 100 most influential images of all time 

Als je het nog niet hebt gedaan, breng dan vooral een bezoekje aan de speciale website van TIME waarop je de 100 meest invloedrijke foto’s allertijden kunt bekijken. Vaak met interessante achtergrondverhalen- en video’s.

Lees ook: TIME opent virtueel museum met de 100 belangrijkste foto’s allertijden

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van Anoniem

Wat tof! Vroeger toen ik klein was had ik hiervan een karikatuur poster in mijn slaapkamer hangen. Ipv werklui zaten er filmsterren op de balk zoals Stalone, Schwarzenegger, james dean.

afbeelding van J.Wakker

u opent dit artikel met .... Het verhaal achter: 'Lunch Atop a Skyscraper'
wat er dus niet is, geen verhaal,geen fotograaf geen namen van de mannen.

afbeelding van aardig

30 Rockefeller Plaza betekent niet de 30ste verdieping, maar is het adres van het gebouw. Het gebouw is 69 verdiepingen hoog (259 meter).