Fotograaf Jeff Widener maakte deze iconische foto

Het verhaal achter: ‘Tank Man’

Fabienne Keijzer 1920 0
Op 5 juni 1989 besloot een anonieme man voor een colonne tanks te gaan staan op het Plein van de Hemelse Vrede uit protest tegen het handelen van de Chinese autoriteiten. Deze ‘Tank Man’ werd het symbool voor de protesten. Fotograaf Jeff Widener legde het vast en vertelt zijn verhaal.

Het verhaal achter Jeff Widener's Tank Man 

Fotograaf Jeff Widener vertelt dat hij en een aantal fotografen van Associated Press lootjes trokken om te beslissen wie naar de rampomgeving moest om er foto’s te maken. Hij was doodsbang. Het kon namelijk zomaar gebeuren dat de Chinese autoriteiten je staande houden en je apparatuur in beslag nemen. Met verstopte camera’s ging hij toch op pad. Hij besloot zich te verschuilen in een nabijgelegen hotel om uit het raam te fotograferen. En daar maakte hij de iconische foto van ‘Tank Man.’ In deze video van TIME doet hij zijn verhaal.

 

TIME 100 most influential images of all time 

Als je het nog niet hebt gedaan, breng dan vooral een bezoekje aan de speciale website van TIME waarop je de 100 meest invloedrijke foto’s allertijden kunt bekijken. Vaak met interessante achtergrondverhalen- en video’s.

Lees ook: Het verhaal achter: 'Lunch Atop a Skyscraper'

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne