Het succesverhaal van 10 jaar Foam

Redactie 1988 0
Tien jaar geleden stond er een groot pand aan de Amsterdamse Keizersgracht leeg. Tegelijkertijd liep Marloes Krijnen rond met het idee voor een nieuwe gemeenplaats voor fotografen. We spreken met haar over het succesvolle Foam dat haar tienjarige jubileum viert.

Als je je plan voor een nieuw museum inlevert bij de gemeente hoop je niet alleen dat het goedgekeurd wordt, maar droom je stilletjes ook van een succes­verhaal. Dat Foam dat geworden is, blijkt wel uit het bezoekersaantal van vorig jaar: 180.000 fotografen en liefhebbers liepen vorig jaar binnen. Directrice Marloes Krijnen stond aan de wieg van Foam. Wij voelden haar aan de tand over de afgelopen tien jaar, want een succes als Foam, dat komt toch niet aanwaaien?

Reuring

'Ik wilde een plek creëren die anders was dan alle andere plekken die er al waren', vertelt Marloes over het idee dat ze tien jaar geleden had. 'Tot dan toe werd fotografie vooral tentoongesteld door musea voor beeldende kunst. Ik wilde een plek waar alle aspecten van het medium te zien zijn, waar mensen konden genieten van fotografie, waar reuring zou zijn.'

Dat werd niet gelijk door iedereen begrepen, vertelt Marloes: 'Veel mensen zeiden in het begin dat dat niet kon, alle aspecten belichten. Ik vond het juist een uitdagend idee om breder te gaan.' Dat idee heeft zich inmiddels bewezen; Foam is uitgegroeid tot een plek waar menig fotograaf en liefhebber even binnenloopt om te kijken wat er te doen is. Door de informele sfeer die in het doolhofachtige museum hangt, voelt iedereen zich welkom.

Foto © Maarten Brinkgreve - trappenhuis Foam

Het ontwerp

Gepokt en gemazeld bij World Press Photo en leunend op haar netwerk voortkomend uit haar eigen agentschap, ging Marloes aan tafel zitten en schreef een plan. Ze leverde het in bij de gemeente Amsterdam en stelde in afwachting van de uitslag alvast een tentoonstelling samen. 'We hadden het zo geregeld dat we die tentoonstelling ongeacht de uitkomst konden laten doorgaan', verklaart Marloes. Maar de gemeente keurde de plannen goed en kende het aan de Keizersgracht gevestigde pand toe aan het toekomstige museum.  Met een tentoonstelling in de achterzak kreeg Foam het voor elkaar om binnen vier dagen een openingsavond te organiseren. De toon was gezet. Het nieuwe museum bruiste van energie.

Die energie heeft het Foam-team – destijds bestaande uit drie vaste krachten en tegenwoordig uitgegroeid tot dertien fte's – vanaf het begin vast weten te houden. Terwijl het pand verbouwd werd tot de unieke ruimte waarin het nu gevestigd is, dook het kersverse museum met een expositie op in het Vondelpark. 'We hadden de aandacht weten te grijpen en wilden dit niet laten verslappen. Dat willen we nog steeds niet. Foam kenmerkt zich door een actieve houding en altijd nieuwe plannen op de agenda die in elkaar grijpen en zorgen voor een stevig geheel.'

Foto ©  Christian van der Kooy - Jim Goldberg / Tuinzalen, 2010

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie