Walt Disney rookte drie pakjes per dag

Het sigarettenmysterie van Walt Disney

Fabienne Keijzer 2078 0
Walt Disney rookte drie pakjes sigaretten per dag, maar je ziet bijna nergens foto’s van hem met een sigaret. Dat komt omdat zijn bedrijf de foto’s waarop Disney rokend te zien is heeft gefotoshopt.

Walt Disney rookte drie pakjes per dag

Walt Disney is overleden aan de gevolgen van longkanker toen hij 65 jaar was. De oorzaak van zijn ziekte zou wel eens kunnen liggen aan het feit dat hij bijna drie pakjes sigaretten per dag rookte. Toch is hier nauwelijks bewijs van omdat het bedrijf zijn sigaretten vaak van foto’s verwijderde. Dit deden ze om zijn slechte gewoonte te verbloemen voor de kinderen die Disneyland bezochten. Wat overblijft is een groot aantal foto’s waarop Walt Disney te zien is met twee wijzende vingers.

Walt Disney Walt Disney

Tom Hanks als Walt Disney

Het bedrijf liet het echter niet bij fotoshoppen. Omdat je natuurlijk wel kunt concluderen dat tussen de wijzende vingers ooit een sigaretje stak, had Disney nog iets bedacht. Het bedrijf trainde werknemers om ook zo vaak mogelijk met twee vingers te wijzen. Het gebaar zat zelfs in de film Saving Mr. Banks, waarin Tom Hanks de rol van Walt Disney vertolkt.

Walt Disney

Kritiek 

Het bedrijf heeft veel kritiek ontvangen op de gefotoshopte foto’s. Dat heeft ertoe geleid dat Disney is gestopt met het bewerken van de foto’s van Walt. Disney beseft dat het belangrijk is om te erkennen dat het roken van sigaretten de reden was dat Walt Disney zo jong is overleden. Walt Disney was altijd erg voorzichtig en rookte absoluut niet in het bijzijn van kinderen. 

Lees ook: Kleurrijk Disneyland in zwart-wit 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne