Het niemandsland van Calais: Henk Wildschut in Foam

Het niemandsland van Calais: Henk Wildschut in Foam

Jasper van Bladel 1228 0
Van 8 april tot 5 juni wordt werk van fotograaf Henk Wildschut getoond in Foam. Hij volgt al meer dan tien jaar de stroom vluchtelingen rond het Franse Calais. De foto’s tonen de vluchtelingenkampen, waaronder de Jungle, maar vooral het schimmige niemandsland waarin deze mensen verkeren en moeten overleven.

Al jaren is de omgeving van Calais in Noord-Frankrijk een omgeving waar veel vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika wachten op een kans om naar Groot-Brittannië over te steken. Het vluchtelingenprobleem is het laatste jaar urgent geworden, maar de omgeving van Calais is al veel langer het toneel van deze problematiek.

Shelter

Henk Wildschut bezoekt Calais al sinds 2005 en heeft de verschillende, vaak geïmproviseerde, kampen zien komen en gaan. In 2011 publiceerde hij al het boek Shelter, waarin hij de hutten van de vluchtelingen vastlegde. Nu komt er dus de tentoonstelling Calais - From Jungle to City.

Calais, Eritrees Orthodox church, July 2015 © Henk Wildschut

Landschap

Wildschut legt zich niet toe op het portretteren van de vluchtelingen zelf, zoals veel andere fotografen dat wel doen. Hij richt zich op de hutten, infrastructuur en het door de aanwezigheid van de vluchtelingen veranderende landschap. In deze foto’s komt vooral de worsteling van de ontheemden om een thuis te creëren naar voren.

Calais, July 2015 © Henk Wildschut

Foam

De tentoonstelling is van 8 april tot en met 5 juni te zien in Foam, Amsterdam. Meer informatie over de expositie is te vinden op de website van Foam.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper