Het Kaddu Wasswa Archief

Redactie 827 0
In het Nederlands Fotomuseum vertelt Andrea Stultiens met oude, gevonden en nieuwe foto’s het levensverhaal van de 77-jarige Kaddu Wasswa. Zijn persoonlijke geschiedenis kan worden gezien als de alternatieve geschiedschrijving van zijn vaderland Oeganda.

Fotografe Andrea Stultiens werkt aan een visuele biografie van Kaddu Wasswa, een Oegandese man die in 1933 werd geboren en zijn hele leven in Oeganda heeft gewoond. Kaddu Wasswa heeft een bijzondere rol gespeeld binnen zijn eigen leefgemeenschap, als leraar én als sociaal werker. Bijzonder aan de nu 77-jarige Kaddu Wasswa is ook dat hij de vele activiteiten die hij in zijn leven heeft ontplooid, altijd heeft gedocumenteerd, zowel in schrift (hij schreef romans, toneel en essays) als door het maken en verzamelen van foto's. Kaddu Wasswa's persoonlijke geschiedenis kan daarbij worden gelezen als een alternatieve geschiedschrijving van zijn vaderland, dat in 2012 zijn vijftigjarige onafhankelijkheid van de Britse kolonisator viert.

Foto © Andrea Stultiens

Kaddu Wasswa

De fotografe leerde Kaddu Wasswa in 2008 kennen via zijn kleinzoon (en eveneens fotograaf) Arthur C. Kisitu. Zij besloot om samen met Kaddu Wasswa en de kleinzoon een visuele biografie te maken op basis van het rijke archief van de hoofdpersoon. Stultiens wilde daarbij haar eigen fotografie combineren met haar interesse in privéfoto's van anderen, zoals zij dat in eerdere projecten heeft laten zien. Stultiens vertelt in het Kaddu Wasswa Archief het verhaal van Kaddu Wasswa zonder zichzelf als auteur te verbergen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie