Het gigapixelpanorama van Martijn Oorthuis

Redactie 1534 0
Dankzij Martijn Oorthuis doet Nederland ook mee in de gigapixelpanorama-wedloop. Niet echt, want Rio de Janeiro en Sevilla zijn al met veel meer pixels vastgelegd, maar het 6,2-gigapixel tellende panorama van Rotterdam is wel de grootste van Nederland.

Het is alweer een jaar geleden dat het 26-gigapixel­panorama van Parijs online kwam. In de tussentijd is deze ruimschoots overschaduwd door een 111-gigapixel versie van Sevilla en zelfs een 150-gigapixelpanorama van Rio de Janeiro. Toch was het het panorama van Parijs dat Martijn Oorthuis motiveerde om er zelf een te maken. 'Ik raakte gefascineerd door gigapixelfotografie', geeft Martijn toe. 'Destijds liet mijn apparatuur het echter niet toe om de foto te maken, laat staan aan elkaar te plakken.' Begin dit jaar was hij er wel klaar voor en koos voor een stad die hij zelf prachtig vind en die gesierd wordt met een mooie skyline: Rotterdam.

Voorbereidingen

Er gingen nogal wat voorbereidingen aan vooraf, voordat hij echt aan de slag kon. Naast een camera met veel megapixels – Martijn koos voor de Nikon D7000 – is het ook belangrijk op de cropfactor te letten. 'Daarom koos ik de D7000 boven mijn professionele D700. Zo kun je met zo min mogelijk foto's een zo groot mogelijk panorama maken.' Uiteraard gebruikte Martijn daarbij een telelens (300mm equivalent), onmisbaar, een stevig statief en een speciale panoramakop. 'Hiermee kon ik precies om de 2,5-graden een foto maken. De vraag is dan natuurlijk alleen nog: waar ga ik staan voor het beste panorama?

Foto © Martijn Oorthuis

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie