Het fotografisch jaar 2007 in vogelvlucht

Julian 518 0
Met de golf aan nieuwe spiegelreflexen hebben de camerafabrikanten ons afgelopen jaar flink laten zweten. We blikken terug op de belangrijkste ontwikkelingen

Terugblik
Het jaar 2007 begon betrekkelijk rustig op fotografiegebied. In februari presenteerde Canon de derde telg uit de EOS-1D serie. Met 2 extra megapixels en een paar extra beelden per seconde bracht het geen wereldschokkende vernieuwingen.

Wel nieuw was de ondersteuning voor Live View, zoals we dat van compactcamera’s kennen. Ook genereerde het toestel 14-bits RAW-bestanden. Deze bevatten meer informatie als de 12-bits bestanden die we gewend waren. Deze twee functies manifesteerden zich in de loop van het jaar tot de trend van 2007. Meer en meer camera’s beschikken over deze mogelijkheden. 

Nikon kwam vervolgens onverwacht snel na de lancering van de D40 met een D40x variant op de proppen, om mee te kunnen doen in het 10-megapixel segment. Olympus voegde in maart de E-410 en E-510 toe aan haar assortiment.De grote strijd om marktaandeel in het spiegelreflex segment barstte eind zomer 2007 echt los. Plots was daar Nikon met haar eerste fullframe spiegelreflex. De Nikon D3 bracht een kleine schok teweeg in het land der fotografi: ruisvrije beelden op hoge ISO-waarden en een indrukwekkende maximum ISO-waarde van 25.600.

Canon stond tijden lang bekend om zijn ruisvrije foto’s. Met de D3 heeft Nikon een erg sterk antwoord gegeven. Het kleinere broertje van de D3, de D300, welke niet over een fullframe sensor beschikt, mag het opnemen tegen de Canon EOS 40D, Sony Alpha 700 en de Olympus E-3. Allen zeer serieuze tegenstanders.

Canon komt met de EOS 40D eindelijk met een waardige opvolger in een serie die de afgelopen jaren steeds kleinschalig geüpgrade werd (een groter display hier, een kleine toevoeging daar). Nu zien we ook een grotere zoeker en een nog beter autofocussysteem. Dat is nodig, want de concurrentie is moordend.

Sony timmert serieus aan de weg met de Alpha 700. Olympus kwam na lang wachten met de opvolger van de E-1, de Olympus E-3 en heeft als doel gesteld om met de nieuwe lijn van spiegelreflexen 20% marktaandeel te veroveren. Ondertussen kondigde Canon de EOS-1Ds Mark III aan, met zijn 21,6 megapixels staat de nieuwste 1Ds qua resolutie op eenzame hoogte.

Vooruitblik
Ook 2008 belooft een spannend jaar te worden met veel nieuwe camera’s. De eerste persconferentie staat al in de agenda, 24 januari presenteert Canon haar nieuwe ‘sterspelers’. Een week later gaat de PMA van start, de toonaangevende fotografiebeurs in Las Vegas.

Traditiegetrouw worden in de weken voorafgaande en tijdens de PMA nieuwe producten aangekondigd. Van Canon verwachten wij een opvolger van de EOS 400D en ook de EOS 5D is aan vervanging toe, als Canon haar upgradeschema van de afgelopen jaren aanhoudt.

Hier en daar gonzen ook geruchten over een Nikon D3X, een hogeresolutievariant van de kersverse D3, die de concurrentie aan moet gaan met de 21-megapixel Canon 1Ds Mark III.

Andere fabrikanten zullen ook niet stil zitten. Eerder berichtten we al over de Pentax K20D en K200D, die waarschijnlijk rond de PMA 2008 het levenslicht zullen zien. Ook Sony doet haar best om marktaandeel onder professionele fotografen te vergaren. We zijn benieuwd hoe ze daar in 2008 invulling aan gaan gegeven.

In september 2008 vind de tweejaarlijkse Photokina plaats in Keulen. Ook deze beurs is een uitgelezen kans voor fabrikanten om hun nieuwste producten te tonen aan de buitenwereld. We zullen ter plekke aanwezig zijn om je op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.