Het effect van stof op je lens

Het effect van stof op je lens

Kimsieders 1763 0
Wanneer er stof of vettigheid op het glaswerk van je lens zit zal dit de kwaliteit van het beeld aantasten. Vaak zul je kleine stofjes niet opmerken, maar wanneer je een opname maakt met een grote diafragma opening, zoals de ‘bokeh’-foto’s in dit artikel, zie je hoe grote stofdeeltjes echt een doorn in het oog kunnen zijn. Hoe stof de beeldkwaliteit precies kan aantasten en hoe dit verschilt per lenselement, lees je hier!

Voorkant lens

De handige stap voor stap uitleg van Photography Life legt precies uit wanneer stof op de lens zichtbaar is. Hieronder zie je een foto waarbij een grote diafragma opening gebruikt is om een prachtige bokeh te creëren. Maar zoals je kan zien, zit er een relatief grote stofvlek in elk ‘lichtbolletje’. Dat leidt natuurlijk ontzettend af.

Stof op lens

Nadat het voorste glas zorgvuldig is schoongemaakt, was dit echter het resultaat:

Stof op lens

Zoals je ziet, is er niet veel veranderd. Het grote stofvlekje is nog steeds te zien.

Achterkant lens

Het grote stofvlekje zat namelijk niet op de voorkant van de lens, maar op de achterkant. Wanneer deze is schoongemaakt, zie je pas dat het stofje is verdwenen:

Stof op lens

Dit komt doordat licht via verschillende hoeken de lens binnenvalt door het voorste glas. Het licht heeft dus relatief veel ruimte om af te buigen en eventuele ‘gaatjes’ veroorzaakt door stof op te vullen. Maar wanneer dit licht door het achterste glas reist, valt het direct op de sensor. De stofjes die dus op de achterste lenselementen aanwezig zijn, zullen het pad van het licht direct blokkeren en zichtbaar zijn op de foto. Het is daarom belangrijk om je lens altijd goed schoon te houden, vooral het achterste glas!

afbeelding van Kimsieders

Kim Sieders | Fotograaf & redacteur

Bekijk alle artikelen van Kim