Het belangrijkste cameranieuws van afgelopen week (#15-2016)

Het belangrijkste cameranieuws van afgelopen week #15-2016

PieterMolenaar 845 0
Elke week worden continu nieuwe aankondigingen op je afgestuurd. Met dit overzicht van de belangrijkste camera- en objectiefaankondigingen van week 15 ben je weer helemaal bij. Met onder meer de I-1-instantfilmcamera van Impossible Project, de Lensbaby Twist 60 voor draaierige beelden, de ZEISS Batis 2.8/18 voor Sony E en de Lytro Cinema-oplossing voor filmproducties.

Leica brengt firmwareupdate uit voor Leica SL

De Leica SL heeft een belangrijke firmwareupdate gekregen. Daarme kan je nu in de P/T/A-modes direct met een wieltje de belichtingscompensatie aanpassen, terwijl het aantal te kiezen autofocuspunten gestegen is van 49 naar 529. Ook heeft Leica gesleuteld aan de snelheid van de autofocus en aan de af-precisie. 

Lees meer...

Meyer-Optik start Kickstarter-project moderne Trioplan 50

Objectieven met een bijzondere bokeh zijn helemaal in tegenwoordig en de Kickstarter-projecten voor dergelijke objectieven, vaak gebaseerd op een oud ontwerp of merk, als paddestoelen uit de grond. Zo ook het Trioplan 50-objectief van Meyer-Optik. Deze heeft een zeer kenmerkende 'zeepbel'-bokeh. Ook kan door aan het voorste element te draaien dichterbij scherpgesteld worden. 

Lees meer...

ZEISS brengt Batis 2.8/18-objectief voor Sony E uit

ZEISS heeft een 18mm-supergroothoekobjectief met Sony E-mount uitgebracht. De ZEISS Batis 2.8/18 is met een gewicht van 330g relatief licht ondanks de filtermaat van 77mm. Het objectief is volgens de fabrikant bij uitstek geschikt voor landschaps-, astro- en architectuurfotografie. 

Lees meer...

Meizu rust Pro 6-smartphone uit met led-ringflitser

Meizu heeft zijn nieuwe topmodel smartphone, de Pro 6, uitgerust met een duotone-flitser bestaande uit in totaal 10 led's die in een ring rond de laserafstandsmeter gegroepeerd zijn. Je kan het een ringflitser noemen, maar dan zouden de led's eigenlijk rond het objectief moeten zitten. Een ook is de bruikbaarheid wat minder vanwege de geringe diameter van de ring. Maar toch. Hij is misschien wel wat krachtiger dan een groot aantal van de andere flitsoplossingen in mobieltjes. 

Lees meer...

Nieuwe HTC 10 gelanceerd

Laten we eerlijk zijn. Het meerendeel van de foto's die nu genomen worden zijn afkomstig van een smartphone. Je wilt dus dat deze voorzien is van de beste cameramodule van het moment in het geval je je 'goede' camera thuis hebt laten liggen. De nieuwe HTC 10-smartphone valt wat specificaties betreft op omdat niet alleen de hoofdcamera aan de achterzijde voorzien is van optische beeldstabilisatie, maar ook de frontcamera. Selfies zagen er nog nooit zo mooi uit.

Lees meer...

 

Nieuw Twist objectief van Lensbaby

Bij het horen van de naam van dit nieuwe objectief van Lensbaby moesten we gelijk denken aan het nummer van Chubby Checker. Het Lensbaby Twist-objectief heeft namelijk de unieke eigenschap om de achtergrond te verdraaien voor unieke en creatieve bokeh. Dat levert foto's op met een bijna fisheye-achtige perspectief op van de achtergrond, terwijl het subject op de voorgrond er minder verdraaid uitziet. Je moet het zien om te geloven.

Lees meer...

Lytro Cinema schiet 300fps met 755 megapixels per frame

Van de Lytro-consumentencamera's werden we nooit zo enthousiast, maar de oplossingen die lichtveldcamerapionier Lytro heeft bedacht voor professionele filmmakers doet wel ons bloed sneller stromen. De Lytro Cinema biedt veel meer mogelijkheden voor nabewerking, vooral wat betreft plaatsing en beweging van de camera. Voorheen vergde bijvoorbeeld een laterale beweging van de camera over een rails behoorlijk wat opzettijd op de set. Ook slow-motion beelden produceren maken nu standaard onderdeel uit van het nabewerkingspalet. 

Lees meer...

Impossible Project presenteert I-1-instantcamera

Volgens Impossible Project verbindt zijn I-1-instantfilmcamera de analoge met de digitale wereld. De I-1 maakt gebruik van filmcassettes van het bedrijf en voor goed belichte foto's is de instantfilmcamera voorzien van led's rond het objectief, als ware het een ringflitser. De 'optische zoeker' is neerklapbaar en er kan ook van bovenaf door de zoeker gekeken worden voor fotograferen vanuit de heup.

Lees meer...