Het belangrijkste cameranieuws van afgelopen week (#13-2016)

Het belangrijkste cameranieuws van afgelopen week (#13-2016)

PieterMolenaar 994 0
Elke week word je om de oren geslagen met allerlei nieuws op het gebied van camera's en objectieven. Wij zetten de belangrijkste en meeste interessante nieuwtjes die deze week voorbij kwamen op een rij.

 

Nikon patenteert 9mm f/1,8-objectief voor Nikon 1-systeem

Nikon heeft in Japan een patent aangevraagd voor een 9mm f/1,8-objectief voor zijn Nikon 1-camerasysteem. De vraag is even of dit objecitef van 24mm in kleinbeeldtermen ook echt het levenslicht gaat zien. Eerder verschenen al patenten voor een 13mm f/1,8- en 9-30mm f/1,8-2,8-objectief. En die ook nog niet officieel aangekondigd...

Lees meer...

Print je eigen lichtvormers voor rapportageflitsers

De Nieuw-Zeelandse fotograaf Chris Cameron heeft een eenvoudige manier gevonden om zogeheten 'grid'-lichtvormers voor rapportageflitsers te maken met behulp van een 3d-printer.

Lees meer...

Zeiss 500mm-maanobjectief onder de hamer

De waarde van deze Zeis Tele-Tessar 500mm f/8-objectief wordt geschat op een bedrag tussen de 400.000 en 600.000 dollar. Het teleobjectief komt uit de collectie van astronaut Dave Scott die het objectief in combinatie met een Hasselblad-camerasysteem intensief gebruikte tijdens de Apollo 15-maanmissie. Er is zelfs nog wat maanstof aan het ducttape blijven hangen!

Lees meer...

De beste 1-april grappen op cameragebied

Elk jaar op 1 april gonst het van de nieuwe producten, diensten of features waar een luchtje aan zit. Sommige zijn overduidelijk nep, bij andere nieuwtjes is het lastiger de geloofwaardigheid vast te stellen. Kijk de beste 1-april grappen van dit jaar terug.

Lees meer...

Synology DiskStation DS716+ Ideale opslag voor professionele fotografen en mkb'ers

Voor de professionele fotograaf is betrouwbare, uitbreidbare opslag van fotobestanden een cruciaal aspect. Met de Synology DS716+ haal je een serieuze oplossing in huis in de vorm van een nas-server met twee drive-bays.

Lees meer...

FotoDiox WonderPana Filtersysteem voor Canon 11-24 objectief

De Canon EF 11-24 F4L USM is een ideale lens voor landschapsfotografie. Helaas is het door vrijwel onmogelijk om hier een filter op te zetten. Het Amerikaanse bedrijf Fotodiox komt met een oplossing.

Lees meer...

Osiris & Co. wriststrap

Wil je stoer voor de dag komen met een wriststrap voor je camera, dan kan je eens kijken naar die van het merk Osiris & Co. Het systeem bestaat uit twee delen: een polsband voor om je arm en een bandje die aan de camera bevestigd wordt. De twee bandjes, van hetzelfde materiaal waar ook parachutekoord van gemaakt is, worden met elkaar verbonden met een stevig, metalen sluitsysteem. Dat moet stevig genoeg zijn...

Lees meer...

 

Sony voorziet RX10 III van lichtsterk objectief van effectief 24-600mm

Sony kondigde deze week ook de RX10 III aan. Deze opvolger van de RX10 III heeft dezelfde 1"-sensor van zijn voorganger, maar met 24-600mm (kleinbeeldequivalent) een beduidend groter effectief bereik, terwijl het diafragmabereik f/2,8-4 bedraagt. De body is nu stof- en vochtbestendig, terwijl het objectief er nu een diafragmaring en knop voor 'focus-lock' bijgekregen heeft.

Lees meer...

Sony kondigt twee nieuwe Sony FE-objectieven aan

Sony gaat lekker met zijn FE-mount. Nadat het al eerder de 'Master G' pro-objectieven 24-70mm f/2,8, 70-200mm f/2,8 en de 85mm f/1,4 uitbracht is het nu de beurt aan het Sony FE 70-300mm F4.5-5.6-telezoomobjectief en een eigen 'standaard'-objectief, de Sony FE 50mm F1.8, voorzien van onder meer een asferische lenselement. 

Lees meer...

Nikon D5-sensor heeft kleiner dynamisch bereik bij base-iso

De eerste testresultaten voor de Nikon D5 zijn binnen. Het blijkt dat de D5 van het huidige aanbod aan fullframe-body's van Nikon het laagste dynamisch bereik bij lage iso-waarden noteert. Is dat erg? Voor een dergelijke camera voor fotojournalisten tellen toch eerder de prestaties bij hogere iso-waarden en juist op dit vlak is de D5 volgens eerste testen ongeëvenaard. 

Lees meer...