Hermitage toont Dusk & Dawn van Erwin Olaf

Redactie 1338 0
Van 11 juni tot en met 12 september 2010 toont de Hermitage Amsterdam een fotoserie van Erwin Olaf: Dusk & Dawn. De presentatie bestaat uit twaalf werken, waarbij Olaf zich liet inspireren door de foto’s van fotografe Frances Benjamin Johnston.

In 1899-1900 fotografeerde Johnston namelijk zwarte Amerikaanse leerlingen van het Hampton Instituut in Virginia. Hun levensverhaal kende toen nog geen andere kleur dan het lot van vrijgekomen slaven. In haar uitgekiende esthetiek laat ze de wereld zien dat een schone toekomst wel degelijk voor deze leerlingen binnen handbereik ligt. 

In Dusk plaatst Olaf je aan het begin van de twintigste eeuw, waarin een upper middle class gezin met donkere huidskleur is geportretteerd. Dezelfde scènes zijn te zien in Dawn, alleen plaatst hij de scènes in Rusland en bovendien in een volkomen bleek palet. De inspiratie kwam op een ochtend in Moskou waar Olaf in een vijfsterrenhotel verbleef. In een riante ontbijtruimte kwam een blanke vrouw binnen met haar zoon. Beiden waren blond en droegen witte kleding. Gezeten aan een tafel met een wit laken, op witte stoelen en omringd door hoge karakterloze witte muren, zag Olaf de pendant van Dusk ontstaan. Hiermee werd Dawn de esthetische spiegel van Dusk.

De fotoserie is gratis toegankelijk voor bezoekers van de Hermitage Amsterdam, op vertoon van een geldig entreebewijs a 15 euro.

Foto © Erwin Olaf / Flatland Gallery 

Erwin Olaf

In zowel binnen- als buitenland staat Erwin Olaf (1959) bekend als een van de meest opzienbarende hedendaagse fotografen. Behalve op fotografie richt hij zich ook op het produceren van films en video’s. Olaf heeft ontelbare publicaties op zijn naam staan en won vele onderscheidingen. Onlangs publiceerde de prestigieuse Aperture Foundation de monografie Erwin Olaf. Hij wordt vertegenwoordigd door Flatland Gallery.  

Foto © Erwin Olaf / Flatland Gallery

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie