Henk van der Leeden, Marken

steven 1551 0
Henk van der Leeden legde van 1969 tot 1999 de vergankelijkheid van de Marker cultuur en zijn inwoners vast. De fototentoonstelling is t/m 3 oktober te zien In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

De op het eiland Marken woonachtige fotograaf was voor zijn werk vaak in het buitenland. Bij terugkomst waren weer diverse oude buren overleden. Een hele generatie was aan het verdwijnen. Hij raakt gefascineerd door de authentieke haardracht met pijpenkrullen en wilde deze vastleggen.

Tussen 1980 en 1989 maakte Henk van der Leeden veel winterfoto's. De lokale bevolking vond hij lastig te fotograferen. Maar hier bedacht hij iets op. Door met een polaroidcamera steeds drie foto's te maken en twee foto's weg te geven lukte het hem om de bevolking vast te leggen.

Foto © Henk van der Leeden

Workshop

Voor fanatieke hobbyfotografen geeft Henk van der Leeden een workshop in het Zuiderzeemuseum. Van der Leeden leert cursisten zijn specifieke werkwijze: foto's maken op intuïtie. Na een introductie en rondleiding gaan de deelnemers op pad voor een praktijk­opdracht. Opgeven kan via events[at]zuiderzeemuseum.nl.

Boek

Bij de tentoonstelling komt het gelijknamige boek Marken uit. Op 120 bladzijden staan foto's en uitleg  over de geschiedenis van Marken.

Over Henk van der Leeden

Fotograaf Henk van der Leeden (1941) woonde en werkte van 29 april 1969 tientallen jaren op Marken. Hij is gespecialiseerd in reportage-, portret- en reisfotografie in zwart/wit en kleur. Hij maakte foto's voor diverse internationale opdrachtgevers voor tijdschriften, vliegmaatschappijen en tentoonstellingen.

afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven