Hedendaagse Britse fotografie in Fotomuseum Antwerpen

Julian 1037 0
De tentoonstelling ‘Theatres of the Real’ presenteert recent werk van acht fotografen die in Groot-Brittannië werken en die de traditie van Britse documentaire fotografie uitbreiden en herdefiniëren.

De hedendaagse Britse fotografie in Theatres of the Real verbindt een levendig beeld van het huidige Groot-Brittannië met een flinke dosis theatraliteit. Acht jonge fotografen vertolken hun commentaar op de maatschap­pelijke realiteit in beelden waarin de grens vervaagt tussen werkelijkheid en fictie. Zo refereren ze aan de rijke traditie van de Britse documentaire fotografie, die al decennialang een scherpe blik op de actuele sociale werkelijkheid koppelt aan een gevoeligheid voor enscenering en dramatiek. Ze construeren hallucinante en vaak ironische scenario’s bevolkt door herkenbare, typische personages uit alle geledingen van de maatschappij. Het Verenigd Koninkrijk dat zij ons tonen is imaginair, maar tegelijk ook sprekend echt.

Boek

Bij de tentoonstelling wordt een geïllustreerd boek van 112 pagina’s gepubliceerd door Photoworks, UK in samenwerking met het FotoMuseum Provincie Antwerpen. Het boek bevat reproducties van veel foto’s op de tentoonstelling evenals andere werken van de kunstenaars, samen met essays van Joanna Lowry en David Green (University of Brighton, UK) en Jan Baetens (Katholieke Universiteit Leuven). Het boek is te koop in de museumshop voor 25 euro.


© Mitra Tabrizian - White Nights


© Sarah Dobai - Wind Corner


© Tom Hunter - Living in Hell


© Tom Hunter: Father and Son


© Sarah Pickering - Garage