Heb je een hoge resolutie nodig?

Heb je een hoge resolutie nodig?

Nadja Geskus 3823 6
Fotografen zweren bij hoge resoluties en veel megapixels. Tuurlijk, het verbetert je beeld en je zal inderdaad veel meer detail zien als je je foto afdrukt of sterk inzoomt op je beeld tijdens het bewerken. Maar heb je het ook daadwerkelijk nodig?

Internet

Veel fotografen laten hun werk nooit afdrukken, of in die zin, niet op groot formaat. Tegenwoordig is het digitale tijdperk en wordt elk beeld op internet verspreid via onder andere Instagram en Facebook.Punt is, dat je beelden vaak zwaar gecomprimeerd worden en de hoge resolutie van je beeld compleet verloren gaat. Heb je dan een grote resolutie en veel megapixels nodig? Nee. Als je je beelden nooit groter zal tonen dan die op het internet, is het gewoonweg niet nodig en je zou dan ook prima overweg kunnen met bijvoorbeeld een Sony A7S II.

Print

Fotografen beweren dat een hogere resolutie een betere afdruk produceert met meer detail. Dat is ook zeker waar. Maar besef wel dat een hoge resolutie je foto zelf niet zal verbeteren. Goede belichting, je instellingen en de post-productie zorgen daar wél voor. Bij het afdrukken van een foto zal je altijd moeten bekijken op welk formaat je hem laat afdrukken. Kijk eens wat de verschillen zijn tussen meer en minder resolutie. Hoe groter de afdruk, hoe meer je nodig zal hebben, maar wie laat tegenwoordig zijn foto’s nog op zulke formaten afdrukken?

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Matt H. Imaging

Ik ben het niet helemaal eens met dit artikel. Veel megapixels zijn er niet alleen voor grote afdrukken: het geeft je de mogelijkheid om flink te croppen zonder echt verlies van kwaliteit.

Heb je bv. een 24 megapixel camera, dan kun je een x2 crop uitvoeren en hou je nog steeds 6 megapixel over. Meer dan zat voor social media. Zo heb je meer tele met je telelens en meer macro bij macrofotografie.

afbeelding van Anoniem

Dan moet je wel weer een nog scherpere lens hebben ;-) Wat ook weer meer kosten met zich mee brengt.

afbeelding van Matt H. Imaging

Een goede scherpe prime hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Met een f2.8 zoom teleobjectief daarintegen kan het aardig in de papieren lopen.

afbeelding van nexiam

Ikke vanaf 120x60 tot 180 x120 mensen waarderen het echt als zo iets aan de muur hangt wat mooi is en scherp of gelang wat men wilt.
Niet iedereen is tevreden met een elektronische beeldpresentatie.
Dus wil je genieten van een mooi beeld zorg voor voldoende pixels scherpte en als wat een foto moet bezitten om tot zijn recht te komen.
En hang het aan de muur.

afbeelding van Tineke Ellenbroek

Als je in RAW fotografeert, importeert in Lr., maar niet alles bewerkt en afdrukt, maar toch de minder goeie foto's wil bewaren, puur als herinnering, wat dan? Je schijf zit dan onnodig vol. Al die RAW-foto's exporteren als jpg en dan weer importeren in Lr om ze daar toch te kunnen bekijken? En dan de Raw foto's in je Finder (schijf) weg?

afbeelding van Jan de Wolf

Een fotosite die in de laatste alinea min of meer zegt dat print dood is... Bijzonder maar vooral totaal onjuist!