HDR-foto Washington Post schept verwarring

charlottelipic 2843 0
Een HDR-foto op de voorpagina van de Amerikaanse krant The Washinton Post van 13 januari, leidde tot verwarring bij de lezers. Het beeld van de 14th Street Bridge met daarboven een vliegtuig, werd geplaatst ter nagedachtenis aan de vliegtuigcrash op de brug van Air Florida vlucht 90, precies dertig jaar geleden.

In het onderschrift legde het hoofd fotografie van de Post, Michel du Cille, de HDR-techniek uit. Hij beschreef dit als een techniek waarbij met computersoftware de visuele limiet van standaard fotografie overtroffen wordt door het 'samenstellen' van verschillende foto's.

Uit verschillende reacties bleek dat de uitleg onduidelijk was en sommige lezers dachten dat er elementen in de overduidelijk bewerkte foto zelf gecreƫerd waren door The Post. De beknopte uitleg van de techniek in de foto was noodzakelijk, gezien er maar een klein onderschrift onder beelden in de krant mogelijk is.

Michel du Cille heeft alles rechtgezet met een artikel op washingtonpost.com waarin hij de verwarring erkent en de HDR-techniek alsnog uitgebreid aan de krantenlezers uitlegt.

HDR Washington Post
De betreffende voorpagina van 13 januari