Hasselbladportretten van Ronald Plasterk

steven 2010 0
Ronald Plasterk maakte tijdens zijn ambtsperiode van iedereen die over de drempel van zijn kantoor stapte een foto met zijn Hasselblad. Het werk van de oud-minister is vanaf 29 mei te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Expositie

Ronald Plasterk

29-05 t/m 15-08 2010
Locatie:
Kunsthal Rotterdam
Westzeedijk 341

Link:
Kunsthal

De tentoonstelling geeft een interessant overzicht van alle mensen met wie Plasterk sprak, van de eerste tot laatste werkdag. Verschillende onbekende, maar ook bekende Nederlanders zoals: Rutger Hauer en prinses Máxima werden op de gevoelige plaat vastgelegd.

Werkwijkze

Plasterk maakte de dia's met een Hasselblad en 150mm objectief.  De foto's zijn gemaakt volgens een paar vaste regels. Iedere bezoeker werd slechts een keer vastgelegd, in een vaste opstelling en met bestaand licht. Dit resulteerde in 670 portretfoto's.

De minister maakte geen aantekeningen, noch noteerde hij namen of data; dat kostte teveel tijd. Sluitertijd was een achtste seconde, maximaal een kwart, zodat het ceremonieel slechts seconden duurde.

De resultaten hing Plasterk op aan het raam van zijn kantoor. Het is voor het eerst dat de portretten nu buiten het kantoor van Plasterk te zien zijn.

Aanleiding

De aanleiding voor Plasterks project ontstond aan de vooravond van de beëdiging door de vraag van de RVD wie er van plan was om een weblog te schrijven. Als columnist voelde hij weinig voor een geschreven weblog, maar als amateurfotograaf viel hij voor het idee een beeldblog te beginnen.

Nadat het kabinet gevallen was, heeft Plasterk de camera van het statief geschroefd. Einde project.

afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven