Hasselblad stopt met klassieke camera's

Hasselblad stopt met iconisch V-systeem

Julian 2171 0
Hasselblad kondigt aan de productie van de 503CW per direct stop te zetten. Het was de laatste camera van het V-systeem die Hasselblad nog produceerde, nu is het doek dus definitief gevallen voor de klassieke Hasselblad.

Wat het ontwerp van de 911 is voor Porche, is het V-systeem voor Hasselblad. Denk je aan camera's van de Zweedse fabrikant, dan is de vierkante camera waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt. Ja, wij durven het wel een iconisch ontwerp te noemen.

Dat beeld gaat nu wellicht verdwijnen, want nu de productie van de 503CW is stopgezet worden er geen 'ouderwetse' Hasselblad's meer gemaakt. Het V-systeem bestond in naam pas met de komst van het H-systeem (de digitale Hasselblad), maar vrijwel alle Hasselblad-camera's van daarvoor, zoals de 500-serie, worden onder het V-systeem geschaard.

Hoewel de 503CW als analoge camera ontworpen werd, waren er ook diverse digitale achterwanden beschikbaar voor de camera.

Hasselblad 503CW digitaal
Een 503CW met digitale achterwand

Minder vraag

Volgens Dr. Larry Hansen, Hasselblad Chairman en CEO is de vraag naar de 503CW de afgelopen vijf jaar flink gedaald. 'Met tegenzin sturen we het V-systeem de geschiedenis in,' aldus de CEO.

De laatste 503CW is inmiddels van de band gerold, maar accessoires voor het V-systeem blijven beschikbaar, zolang de voorraad strekt. Ondersteuning voor V-systeem-camera's blijft beschikbaar via de gebruikelijke kanalen.

Hasselblad