Hasselblad komt met oplossingen voor luchtfotografie

Redactie 919 0
Met een geschiedenis in luchtfotografie biedt Hasselblad nu nieuwe oplossingen voor deze speciale tak van sport, waaronder een aangepaste versie van de H4D. Voor de innovatie is het nieuwe 'Special Applications Department' opgezet.

In de Tweede Wereloorlog ontwierp Hasselblad al de Ross HK7 voor de Zweedse luchtmacht. Ook ging het merk banden aan met NASA. De ontwikkeling van aangepaste camera's voor luchtfotografie heeft volgens Hasselblad nooit stilgestaan. Nu heeft het merk een nieuwe stap gezet met de oprichting van het Special Applications Department. Aanvankelijk ligt bij deze nieuwe afdeling de focus op luchtfotografie.

Hasselblad richt zich bijvoorbeeld op fotografen die panorama's van steden of landschappen willen maken vanuit een vliegtuig. Ook zijn er fotografen die vanaf grote hoogte foto's maken die iets weg hebben van satellietbeelden. Een mogelijke oplossing voor hen is bijvoorbeeld 'fixed focus'. Scherpstellen hoeft dan niet meer; het objectief wordt op een vaste scherpstelafstand vastgezet en heeft daardoor minder last van de trillingen van een vliegtuig.

'Strandlinje' Foto © Hans Strand


'Las Vegas'  Foto © Benny Buchtrup

Hasselblad H4D Aerial

Ook biedt Hasselblad een Software Development Kit voor fotografen die een eigen applicatie moeten bouwen om hun camera vanaf een computer te bedienen. En er is al een speciale versie van de H4D, speciaal bedoeld voor luchtfotografie. Het bijzondere aan deze camera is dat alle onderdelen extra stevig zijn gemonteerd met speciaal daarvoor ontworpen systemen. De focus van de objectieven ligt vast op oneindig.

Hasselblad rekent op ideeën van gebruikers zodat het merk zijn productlijn kan uitbreiden en tegemoet kan komen aan specifieke wensen van luchtfotografen.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie