Hasselblad H4D met True Focus

Julian 1003 0
Hasselblad introduceert twee nieuwe digitale middenformaatcamera’s. De H4D komt in 60- en 50-megapixel­uitvoering op de markt en is uitgerust met een nieuw AF-systeem, dat automatisch correcties doorvoert bij compositiewijzigingen.

In de H4D wordt een probleem aangepakt wat al sinds de begindagen van autofocus bestaat. In de praktijk stellen veel fotografen eerst scherp, bijvoorbeeld met het gevoelige middelste focuspunt, en veranderen ze daarna hun compositie. Werk je met een nauwe scherptediepte of op korte afstanden, dan kan het voorkomen dat de focus niet meer helemaal op de juiste plaats ligt.

Met het nieuwe True Focus-systeem zou dit probleem tot de verleden tijd behoren. De H4D heeft maar één focuspunt, maar blijft scherp op de juiste plaats, ook als je de compositie wijzigt na het scherpstellen. De camera beschikt over sensoren die beweging van de camera registreren en dit doorgeven aan het objectief, waarna de scherpstelafstand gecorrigeerd wordt.

Sensor

Het nieuwe 60-megapixelmodel van Hasselblad krijgt een ccd-sensor uit de fabriek van Dalsa. De chip meet 40.2 bij 53.7 mm en is daarmee vrijwel gelijk aan een 645-negatief. Het display op de camera heeft een hogere resolutie gekregen. Exacte details zijn niet bekend, technische specificaties zijn nog niet vrijgegeven door de fabrikant.

Nieuwe software

Het meegeleverde beeldverwerkingspakket Phocus is vernieuwd. Met versie 2.0 belooft Hasselblad een snelle leercurve. De gemiddelde fotograaf zou na 15 minuten het pakket onder de knie hebben. Ook is Phocus 2.0 sneller dan voorgaande versies.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Hasselblad H4D-60 is leverbaar vanaf januari 2010 voor een adviesprijs van 28.995 euro. De H4D-50, die de H3DII-50 gaat vervangen, wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2010 en gaat 19.995 euro kosten. Koop je nu alvast een H3DII-50 camera, dan kun je deze gratis inwisselen voor een H4D-50 tegen de tijd dat deze beschikbaar komt. Ook voor bezitters van de Hasselblad H3D-31 en H3D-39 zal de fabrikant met een upgrade-aanbieding komen.