Hans van der Meer - Work & Play

Julian 2407 0
Hans van der Meer realiseerde veel fotoprojecten waarin zijn nuchtere, beschouwende en soms wat ironiserende fotografische blik tot uitdrukking komt. Het Nederlands Fotomuseum toont een rode draad door zijn verschillende series.

De Nederlandse fotograaf (1955) begon zijn carrière in de jaren tachtig. Zijn serie ‘A Quirk of Fate’ met straatfotografie in Boedapest leverde hem een prijs op bij de Workd Press Photo. Van der Meer publiceerde diverse fotoboeken over verschillende, vaak Hollandse, onderwerpen.

Een bekende grensoverschrijdende serie van de fotograaf is Hollandse/Europese Velden, waarin Van der Meer het ‘landschap van het amateurvoetbal’ nauwgezet vastlegt. Meer dan tien jaar fotografeerde hij afgelegen voetbalvelden in de lagere regionen van het amateurvoetbal, ver weg van het grote voetbalgeld. De serie werd uitgegeven in boekvorm en was eerder te zien in Museum Boijmans van Beuningen.

De tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum, gemaakt in samenwerking met Camera Austria in Graz (A), laat zien welke rode draad er door zijn verschillende projecten loopt. Het omvat onder andere Quirk of Fate, Werk, Amsterdams verkeer, Hollandse/Europese Velden en Dieren.


Uit Hollande Velden, Hoogmade 1996
Foto: Hans van der Meer


Uit Quirk of Fate, Hongarije 1986
Foto: Hans van der Meer


Uit de nieuwste serie waaraan Hans van de Meer momenteel werkt, 2009
Foto: Hans van der Meer