Hands-On: Panasonic Lumix GX8

Hands-On Preview: Panasonic Lumix GX8

Julian 13667 2
De Lumix GX8 is het nieuwe vlaggenschip van Panasonic voor fotografen. Het is geen opvolger van de GX7, maar een 'grotere broer'. Aan boord vinden we een nieuwe 20-megapixelsensor, 4K-filmfunctie en Dual I.S.-systeem. Panasonic gaf ons de kans om een eerste indruk op te doen.

Enkele dagen voor de introductie van de Panasonic Lumix GX8 kregen we op het kantoor van Panasonic Nederland de camera te zien. Shigeo Sakaue, Supervisor Consumer Planning Team van Panasonic Japan, presenteerde de camera aan de Nederlandse pers.

Grotere broer, geen opvolger

De Lumix GX8 moeten we niet zien als een directe opvolger van de Lumix GX7, maar als een 'grotere broer', vertelt Sakaue. Dat geldt ook zeker in letterlijke zin: de nieuwe camera is een stuk forser dan zijn voorganger.

Dankzij het grotere formaat voelt de GX8 wat 'serieuzer' aan. De forse grip biedt goede houvast en gebruik je een wat groter mft-objectief, zoals de 12-35mm f/2.8, dan is de balans een stuk beter dan bij de kleine GX7.

In vergelijking met spiegelreflexcamera's is de GX8 wel compact en licht. De behuizing meet 133,2 x 77,9 x 63,1 mm en weegt 487 gram, inclusief accu en geheugenkaart. Dat is 85 gram meer dan de Panasonic Lumix GX7.

Panasonic Lumix GX8

Stevige behuizing met veel knoppen

De behuizing van de Lumix GX8 is gemaakt van een magnesium legering en voelt erg robuust aan. Bovendien heeft Panasonic de body afgedicht tegen stof en vocht.

Bovenop de camera vind je tal van instelknoppen. Met een groot draaiwiel kun je de belichtingscompensatie instellen. Daarnaast zijn er twee instelwieltjes voor diafragma en sluitertijd.

Panasonic voorziet de GX8 van 'Dual Dial Control'. Dat wil zeggen dat je de twee instelwieltjes ook voor andere functies kunt gebruiken. Met een druk de 'Dial Operation Switch' wissel je bijvoorbeeld van diafragma en sluitertijd naar witbalans en iso-waarde. Olympus introduceerde eerder een vergelijkbaar systeem op de OM-D-camera's.

Ondanks de grotere behuizing heeft Panasonic geen plek gevonden voor een grote accu zoals in de GH4. De GX8 maakt gebruik van dezelfde accu als de G7. Een volle lading is goed voor ongeveer 330 opnames.

Panasonic Lumix GX8 behuizing

Nieuwe 20,3-megapixelsensor

De Panasonic GX8 is de eerste micro four thirds-camera die de barrière van 16 megapixels doorbreekt. Al jarenlang was deze resolutie een vaste waarde, zowel bij Olympus als Panasonic. Nu komt daar dus verandering in.

Over de afkomst van de 20,3-megapixelsensor laat Panasonic niets los. Mogelijk is het een chip van Sony. Onlangs werd bekend dat de sensordivisie van Sony een 20-megapixel mft-chip in het assortiment heeft. Panasonic maakt echter ook zelf sensoren, dus een concrete uitspraak over de afkomst van de chip kunnen we niet doen.

De nieuwe sensor biedt niet alleen een hogere resolutie, maar heeft volgens Panasonic ook een beter dynamisch bereik. Ten opzichte van de 16-megapixelsensoren zou de winst 1/3e stop bedragen. Het iso-bereik loopt van 200 tot 25.600 en is uit te breiden naar iso 100.

Panasonic Lumix GX8

Dual I.S.: gecombineerde beeldstabilisatie

Net als de GX7 beschikt de Panasonic Lumix GX8 over een gestabiliseerde sensor. Het nieuwe model krijgt echter een nieuw Dual I.S.-systeem, waarin de stabilisatie van de sensor gecombineerd kan worden met de stabilisatie van Panasonic O.I.S-objectieven. Bij de GX7 wordt enkel de stabilisatie van de sensor, of de optische stabilisatie gebruikt.

Volgens Panasonic is het Dual I.S.-systeem in sommige omstandigheden effectiever dan de vijf-assige beeldstabilisatie in Olympus OM-D-camera's. Met name in het telebereik zou de combinatie van sensor- en optische stabilisatie beter werken.

Bij het filmen werkt de beeldstabilisatie alleen als je een Panasonic-objectief met O.I.S-stabilisatie gebruikt. Net als bij camera's als de FZ1000 en FZ300 krijg je dan '5 Axis Hybrid OIS', een combinatie van optische en elektronische stabilisatie. De sensorstabilisatie werkt net als bij de GX7 niet tijdens het filmen.

Panasonic Lumix GX8 dual IS

Kantelbare oled-zoeker: groter en beter

Dankzij de grotere behuizing is er veel meer plaats voor de elektronische zoeker (evf). Panasonic heeft de GX8 uitgerust met een nieuwe oled-evf met 2,36 miljoen beeldpunten. Op papier lijkt het een achteruitgang ten opzichte van de GX7, die een zoeker met 2,76 miljoen beeldpunten heeft.

In de praktijk is dat niet het geval, de zoeker van de GX8 is op alle vlakken superieur. De oled-techniek geeft beter beeld dan de lcd-zoeker in de GX7 en dankzij de vergroting van 0,77x is het beeld veel groter. Je krijgt een enorm beeld voorgeschoteld, vergelijkbaar met fullframe-dslr's.

De zoeker in de GX7 heeft een vergroting van 0,7x, het verschil lijkt dus klein. In die camera zit echter een zoeker met 16:9-verhouding. Fotografeer je in 4:3-formaat, dan gebruik je lang niet de hele zoeker waardoor het beeld relatief klein is en de vergroting in feite op 0,54x uitkomt.

Net als bij de GX7 is de zoeker van de nieuwe Lumix GX8 kantelbaar. Je kunt de zoeker maximaal negentig graden omhoog klappen, zodat je van boven in de camera kunt kijken.

Daarnaast krijgt de Lumix GX8 een 3-inch oled-uitklapscherm, met 1,04 miljoen beeldpunten, dat naar de zijkant uitklapt en 180 graden te kantelen is. Op de GX7 zit een kantelscherm dat alleen een stukje naar boven en beneden te bewegen is. Het kantelscherm op de GX8 is een stuk flexibeler en vergelijkbaar met de displays van de GH4 en G7.

Panasonic Lumix GX8 evf

Snelheid en autofocus

De Panasonic Lumix GX8 fotografeert met maximaal 8 beelden per seconde (AF-S). Bij gebruik van continue-autofocus (AF-C) is de maximale snelheid 6 bps. De mechanische sluiter heeft een maximale sluitertijd van 1/8000e seconde.

Daarnaast is er een elektronische sluiter aanwezig, die tot 1/16.000e seconde gaat. Deze wordt ook gebruikt in de Silent Mode, hierin maakt de GX8 foto's zonder enige vorm van geluid te produceren.

Ten opzichte van de GX7 krijgt de GX8 een aantal nieuwe autofocusfuncties in de vorm van gezichtsdetectie en Eye AF, waarbij automatisch op een oog wordt scherpgesteld.

Met Low Light AF moet het mogelijk zijn om zelfs bij maanlicht nog scherp te stellen. Ook is er een Starlight AF-functie, die je in staat stelt om op sterren scherp te stellen. Dat wordt mogelijkgemaakt door het focusgebied te verkleinen, zodat je op de kleine lichtpuntjes kunt focussen.

Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen voor handmatige scherpstelling. Met MF Assist kan een deel van het beeld worden uitvergroot, ook is Focus Peaking aanwezig.

Panasonic Lumix GX8

4K-foto- en filmfunctie

Panasonic zet de GX8 in de markt als het topmodel voor fotografen, de GH4 is en blijft het vlaggenschip als het om filmen gaat. Toch is de filmfunctie van de GX8 niet bepaald karig te noemen.

Op gebied van video zijn de mogelijkheden van de Lumix GX8 vergelijkbaar met de G7. Je kunt filmen in 4K-resolutie (3840x2160 pixels) met 24 of 25 fps. In 1080p-resolutie heb je keuze uit framerates van 50, 25 en 24 fps.

Bij het filmen in 4K-resolutie wordt de cropfactor nog iets verhoogd. De totale cropfactor bedraagt ongeveer 2,5x. Dat is meer dan de GH4, die een cropfactor van 2,4x heeft bij het filmen met 3840x2160 pixels.

Er is een 2,5mm jack-plug aanwezig voor het aansluiten van een externe microfoon. Een ingang voor een koptelefoon ontbreekt. De hdmi-poort stuurt een schoon signaal uit (4:2:2, 8-bit), dat je kunt opnemen met een externe recorder.

De Panasonic GX8 krijgt daarnaast dezelfde 4K-fotofuncties als de Lumix G7. In deze stand maakt de camera 30 foto's per seconde, in 8-megapixelformaat (jpg).

Tot slot maakt Panasonic bekend te werken aan Post Focus-technologie. In de toekomst kun je de 4K-fotofunctie gebruiken om achteraf scherp te stellen. Middels een firmware-update komt deze functie naar de GX8 (en de G7 en FZ300).

Panasonic Lumix GX8 front

Prijs en beschikbaarheid

Halverwege augustus wordt de Panasonic Lumix GX8 in de winkels verwacht. De body is los verkrijgbaar in zwart en zilver. Ook verschijnen er diverse kit-uitvoeringen. De adviesprijzen zijn:

  • Panasonic GX8 (body) - €1199,95
  • Panasonic GX8 + 14-42mm II - €1299,95
  • Panasonic GX8 + 14-140mm II - €1599,96
  • Panasonic GX8 + 12-35mm f/2.8 - €1999,95

Panasonic Lumix GX7 blijft in het assortiment

Panasonic positioneert de nieuwe Lumix GX8 als 'grote broer' van de GX7. Het oudere model blijft voorlopig dan ook in het assortiment. De kleinere Lumix GX7 is flink in prijs gedaald de afgelopen jaren. De body kost momenteel zo'n 550 euro en de 14-42mm-kit is te koop voor zo'n 650 euro.

afbeelding van Fred Hoogervorst

Beste mensen van Digifotopro.nl

Uitstekend artikel. Ik kom echter een foutje tegen: De GX8 maakt gebruik van de BLC-12E. Dit is niet dezelfde accu als in de GX7.

Groet,

Fred.

afbeelding van Julian

Hoi Fred,

Bedankt voor de complimenten en je feedback. Je hebt gelijk. Het is dezelfde accu als in de G7 (en G6 etc..), niet de GX7. Het artikel is aangepast!