Hands-On Preview: Panasonic G6

Hands-On Preview: Panasonic G6

Jesse Kraal 3632
Eindelijk mogen we het je verklappen. Enige tijd geleden las je op onze website dat we naar Wenen gingen om de GF6 'en nog iets' uit te proberen. We hoeven niet langer geheimzinnig te doen want Panasonic heeft het doek van de nieuwe G6 getrokken.

Op sensor-gebied is er niet bijzonder veel nieuws, in de basis lijkt de micro four thirds-sensor overeen te komen met die uit voorganger G5. De resolutie bedraagt 16 megapixel, wat resulteert in foto's met een afmeting van 4608 x 3456 pixels. Daarentegen is het iso-bereik wel met een stop uitgebreid. In Wenen hebben we met een preproductie-exemplaar al een iso-trapje kunnen schieten en de resultaten zien er veelbelovend uit. Wel blijven de hoogste gevoeligheden puur voor nood, de beeldkwaliteit van iso 12800 en vooral 25600 is matig. Uiteraard gaat het hier nog om een niet-definitief product, dus de uiteindelijke resultaten zouden nog iets kunnen afwijken. Het lijkt er echter op dat de Panasonic G6 geen grote afstand neemt van de G5 en de duurdere GH3 dus nog voor zich zal moeten dulden.

Panasonic G6

Behuizing

Grote vooruitgang ten opzichte van de G5 zit vooral in de behuizing. De ergonomie is onder handen genomen met een zeer prettig te gebruiken camera als resultaat. Allereerst is er de greep, die ondanks het compacte formaat van de camera diep is en goed in de hand ligt. Daarnaast zijn er liefst vijf te programmeren Fn-knoppen, een instelwiel, een zoomhendel die als instelwiel te gebruiken is en een draaiknop voor programmakeuze. Daarmee heeft het toestel meer fysieke knoppen dan menig instap-dslr en het maakt ook meteen duidelijk welke doelgroep Panasonic voor ogen heeft.

Lcd en evf

Het kantelbare lcd heeft nog altijd een diameter van 3 inch maar kreeg er een aantal beeldpunten bij waarmee het totaal nu op 1,036 miljoen komt. Het scherm is voorzien van aanraakbediening, waarmee je bijvoorbeeld je scherpstelpunt kun veranderen of door foto's kunt 'swipen'. Geheel in traditie met zijn voorgangers ontbreekt ook een evf niet, deze heeft met 1,44 miljoen beeldpunten dezelfde resolutie als die van zijn voorganger. Dat wil overigens niet zeggen dat het om een compleet nieuwe zoeker gaat, want in plaats van lcd- maakt Panasonic nu gebruik van oled-techniek. En het mag gezegd worden, de elektronische zoeker is prettig in gebruik, van beeldfouten waar vroege evf's bij snelle bewegingen nog wel eens last van hebben zien we niets terug.

Panasonic G6

Filmfunctie

Voor filmers belooft de G6 een interessante camera te worden. Bij de G5 waren de instelmogelijkheden beperkt, dat is wel anders bij de G6, die veel eigenschappen van de GH3 leent en zich volledig handmatig laat instellen. Je kunt filmen in avchd-formaat in 1080p-resolutie met 24, 25 en 50 beelden per seconde. De microfoon kent 19 geluidsniveau's en ook het windfilter is net zo geavanceerd als dat van de GH3. Ten opzichte van dat toestel zul je het wel zonder koptelefoonuitgang en de hoge bitrates moeten doen. Desondanks is de G6 behoorlijk goed uitgerust voor een fotocamera met filmfunctie.

Panasonic G6

Near field communication

Andere nieuwtjes die verscholen gaan in de behuizing omvatten een nieuwe beeldprocessor, wifi en nfc. De processor zorgt voor vlotte reacties van het toestel. Zo bedraagt de opstarttijd slechts 0,5 seconden en kun je tot zeven beelden per seconde schieten; twee meer dan bij zijn voorganger. Wifi behoeft eigenlijk geen uitleg meer, het draadloze protocol kan gebruikt worden om je camera te bedienen met je smartphone of om foto's te verzenden naar andere apparaten. Nfc daarentegen is wellicht minder bekend. Het staat voor 'near field communication' en is een relatief nieuwe technologie die bijvoorbeeld het betalen met mobiele telefoons mogelijk maakt. Panasonic gebruikt de technologie in de G6 om eenvoudig een verbinding te leggen met je telefoon of tablet. Houdt de apparaten tegen elkaar aan en het wifi-netwerk wordt automatisch ingesteld. Overigens moet je telefoon of tablet daarvoor wel zijn uitgerust met een nfc-chip.

Panasonic G6
Dankzij near field comunication hoef je niet langer ingewikkeld te doen om een verbinding tussen smartphone en camera

Prijs en beschikbaarheid

Panasonic kiest er voor de G5 voorlopig in het assortiment te houden en de G6 dus als hoger geplaatst model in het portfolio te plaatsen. Dat zie je overigens niet direct terug aan de prijs want de adviesprijs van 599 euro voor alleen de behuizing is 50 euro goedkoper dan de 649 die Panasonic bij introductie van de G5 graag voor dat toestel wilde vangen. Wanneer de toestellen precies in de schappen zullen liggen is niet bekend. 

  • G6 (behuizing): 599 euro 
  • G6 + 14-42: 699 euro 
  • G6 + 14-42 Power Zoom: 849 euro 
  • G6 + 14-140mm zoomkit: 1099 euro 
  • G6 + 14-42mm + 45-150mm: 899 euro

Eerste ervaring

Onze eerste ervaringen met het nieuwe toestel van Panasonic zijn behoorlijk positief, al is de periode waarover we het toestel aan de tand hebben kunnen voelen relatief kort en betrof het nog een preproductie-exemplaar. Een definitieve conclusie houd je nog van ons te goed. In DIGIFOTO Pro 1.2013, die begin mei op je deurmat, dan wel in de kiosk ligt, lees je meer over onze ervaring met de preproductie G6.

Panasonic G6
Een van de foto's die we in Wenen maakten met de Panasonic G6 (bewerkte raw). De exif van deze foto is niet correct, deze vermeldt G5 als gebruikt toestel. Foto © Jesse Kraal

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse