Hands-On Preview: Olympus XZ-2

jesse kraal 3933 0
Twee jaar heeft de Olympus XZ-1 in de prijslijsten gestaan, behoorlijk lang voor een compactcamera. Met de komst van de XZ-2 mag de camera van zijn pensioen gaan genieten. Het nieuwe toestel heeft een kantelbaar aenanraakscherm een lichtsterk objectief.

Het is een beproefd concept: een sensor iets groter dan die van een normale compactcamera, een hoogwaardig en lichtsterk zoomobjectief en de mogelijkheid om in raw te fotograferen. Olympus presenteert op de Photokina haar tweede model volgens dit recept. De Olympus XZ-2 voegt een kantelbaar touchscreen toe aan het totaalplaatje.

1/1.7-inchsensor

De basis van de Olypus XZ-2 wordt gevormd door een 1/1,7-inch backlit cmos-sensor met 12,3 megapixels. Het iso-bereik loopt van 100 tot 12.800. Gecombineerd met een 6-24mm (effectief 28-112mm) f/1.8-2.5-objectief moet dit zorgen voor goede beeldkwaliteit. De TruePic VI-processor die we ook tegenkomen in de Olympus OM-D zorgt voor de beeldverwerking.

Artfilters zijn door Olympus populair gemaakt, dus dat ook de XZ-2 hiervan meeprofiteert is niet heel vreemd. In totaal heb je de keuze uit elf verschillende effecten.

XZ2 van binnen
Een dwarsdoorsnede van de XZ-2, met daarnaast het hele exemplaar

Lensring en 'analoge modus'

Met de ring rondom het objectief pas je snel belangrijke instellingen aan. Nieuw is het hendeltje naast de ring, waarmee je schakelt tussen 'analoge' en 'digitale' modus. In de eerste modus bedien je basale opties als diafragma, in de digitale modus kun je met de ring ook zaken als flitsbelichtingcompensatie instellen.

Olympus XZ-2

Filmfunctie

Beeldstabilisatie helpt je met langere sluitertijden uit de hand te fotograferen en moet voor stabiele filmpjes zorgen. Filmen kan in 1080p-resolutie met 30 beelden per seconde.  Olympus belooft in het persbericht 'de beste filmkwaliteit die op dit moment beschikbaar is bij compactcamera's'. Bestanden worden weggeschreven gebeurt op een sd(xc)-kaart.

Olympus XZ-2 back

Accessoirepoort

Bovenop de camera vind je de accessoirepoort, waar je bestaande accessoires zoals externe flitsers, een elektronische zoeker en de externe stereomicrofoon van Olympus op kunt aansluiten.

Kantelscherm

Het lcd heeft een diagonaal van 3 inch en heeft 920.000 beeldpunten. Het scherm is daarnaast te kantelen voor beter zicht als je vanuit creatieve standpunten fotografeert. Bovendien is het 'HyperCrystal'-scherm, zoals Olympus het noemt, aanraakgevoelig. Net als bij de twee nieuwe PEN-camera's kun je met een druk op het scherm sterpstellen met de XZ-2.

Onderwaterhuis

Vanaf half november 2012 is er ook een onderwaterhuis verkrijgbaar voor de XZ-2. Deze PT-054 biedt bescherming tot op een diepte van 45 meter. Ook is er optioneel een stijlvolle lensdop beschikbaar (LC-63A) die automatisch opent en sluit bij het activeren of uitschakelen van de camera.

Olympus XZ-1

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf eind oktober is de Olympus XZ 2 te koop voor een adviesprijs van 549 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse