Hands-On: Olympus E-PL5 en E-PM2 (video)

Hands-On Preview: Olympus PEN E-PL5 en E-PM2 (video)

jesse kraal 5073 2
Olympus monteert de uitstekende 16-megapixelsensor uit de OM-D E-M5 nu ook in twee nieuwe PEN-camera's. De E-PL5, met de 'L' van 'Lite' is geavanceerder dan ooit, de E-PM2 (met de 'M' van 'Mini') doet er maar weinig voor onder.

We kunnen de beslissing van Olympus om de OM-D-sensor in de PEN E-PL5 en de PEN E-PM2  te monteren alleen maar toejuichen. De nieuwe beeldchip heeft een veel hoger dynamisch bereik en presteert daarnaast veel beter bij hoge iso-waarden dan de sensoren in de huidige PEN-camera's. Met de nieuwe sensor kunnen de twee nieuwe PEN-modellen de strijd met de concurrentie met de grotere aps-c-sensoren weer aan.

OLympus E-PL5

Geen opvolger voor de PEN E-P3

Een opvallende afwezige is een opvolger van de E-P3. Wellicht heeft Olympus dit model laten vallen ten faveure van de OM-D. Dat wordt onderstreept door een op het oog wat meer geavanceerde E-PL5.

E-PL5

Olympus PEN E-PL5

Zo heeft de nieuwe PEN E-PL5 dezelfde afneembare gripjes als de E-P3 en ook een touchscreen is aanwezig. Net als bij de E-P3 kun je ook bij de nieuwe E-PL5 scherpstellen en foto's maken door op het scherm te tikken. Het lcd is ook kantelbaar, je kunt het scherm 180 graden omhoog klappen zoals ook de Sony NEX-F3 en 5R dat kunnen. Het scherm beschikt over 460.000 beeldpunten.

M.Zuiko Digital ED 17 mm f/1.8

Olympus maakt ook bekend te werken aan een 17mm f/1.8. Zie het niet als de opvolger van de 17mm f/2.8 pancake, die blijft in het assortiment. De nieuwe, lichtsterkere variant is van een ander kaliber en zal een plaatsje vinden tussen de 12mm f/2 en de 45mm f/1.8. We verwachten een hoogwaardig objectief met een prijskaartje dat daarbij zal passen. We moeten nog even afwachten, begin 2013 zal de 17mm f/1.8 op de markt verschijnen.

Na de presentatie gingen we 'hands-on' met de nieuwe camera's, ook met de nieuwe 17mm f/1.8 die nog in ontwikkeling is!

Filmen

Zo'n kantelbaar scherm komt ook erg goed van pas bij filmen, weten we uit ervaring. De filmfuncties van de E-PL5 zijn vergelijkbaar met die van de OM-D. Je kunt filmen in full hd in mov-formaat met 30 bps. Handig is de digitale zoom, waarmee je tot vier maal dichter op je onderwerp kan komen zonder dat je aan resolutie inlevert.

Olympus PEN E-PM2

Niet alleen de PEN Lite, ook de PEN Mini kreeg en update. Voor het overgrote deel is de E-PM2 gelijk aan de E-PL5. Zo heb je de beschikking over dezelfde sensor, dezelfde processor en ook het touchscreen met touch-af is aanwezig. Het grootste verschil is dat je dit scherm bij de E-PM2 niet kunt kantelen. Verder missen de verwisselbare greepjes.

E-PM2

Prijs en verkrijgbaarheid

Een kit bestaande uit de E-PL5 en 14-42mm gaat 699 euro kosten. Ben je iets minder veeleisend en voldoet de E-PM2 ook aan je wensen, dan kun je 100 euro in je zak houden. Of natuurlijk uitgeven aan die leuke nieuwe 15mm f/8! Vanaf eind oktober zijn de nieuwe PEN's bij de fotowinkels te vinden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Ton Janssen

Leuk zo'n live verslag.

Ben benieuwd of Nikon nog met een nieuwe DX DSLR komt naast de full-frame D600

afbeelding van Julian

We zijn nu bij de persconferentie van Nikon en daar is geen nieuws... enkel cijfertjes over de markt en natuurlijk de D600.