Nooit meer een gemiste foto

Hands on: Panasonic TZ90

Redactie DIGIFO... 3025 0
Elke fotograaf kent het frustrerende moment wel. Je ziet een fantastisch beeld dat een prachtige of leuke foto zou kunnen worden, maar je hebt geen camera bij je. Tegenwoordig zijn de camera's in smartphones vrij goed en gebeurt dit steeds minder, maar toch loop je bij smartphonecamera's al snel tegen de beperkingen op. Daarom heeft Panasonic onlangs de Lumix TZ90 uitgebracht: een compactcamera met 30x zoom. Dit zijn onze eerste bevindingen.

Door de ontwikkelingen in smartphonecamera's is het steeds makkelijker om alle vluchtige momenten van alledag vast te leggen. Er is echter een aantal dingen waar smartphones (nog) niet kunnen tippen aan echte camera's. Zo is het lastig om meerdere foto's per seconde te maken en zijn er maar weinig smartphones met een fatsoenlijke zoom. Voor iedere fotograaf die niet op zijn smartphone wil vertrouwen komt Panasonic met de indrukwekkende TZ90.

De Panasonic TZ90 is een zeer compacte camera waar een flink zoomobjectief in zit verstopt. Dat objectief zorgt voor een bereik van 24 tot 720mm (kleinbeeldequivalent) en is in staat om ook ver ingezoomd nog contrastrijke en scherpe beelden te maken. Volledig inzoomen op een olifant tijdens je safari of het fotograferen van de Paus op zijn balkonnetje in Rome is dus geen enkel probleem. Houd wel rekening met het feit dat het diafragma bij inzoomen verkleint tot f/6.4. Je kunt dan nog prima onderwerp en achtergrond scheiden, maar door de beperkte lichtsterkte wordt het wat moeilijker om in donkere omstandigheden een goede foto te maken. Buiten in het zonlicht is dit geen enkel probleem! Goed om te weten is ook dat de camera beschikt over beeldstabilisatie, waardoor bewegingsonscherpte in alle omstandigheden verder wordt geminimaliseerd.Panasonic TZ90Lees ook: Review Panasonic Lumix GH5: Nieuwe videokoning

Echt elk moment

Met de Panasonic Lumix TZ90 kan je echt élk moment vastleggen. Met deze camera kan je standaard al 10 foto's per seconde maken, maar is dit ook flink uit te breiden. Zoals vrijwel alle camera's van Panasonic maakt ook de TZ90 slim gebruik van de  4K mogelijkheden van de camera. Hiermee kan je wel 30 foto's per seconde maken en achteraf de beste foto's bewaren met een resolutie van 8MP. Ook kan je door de 4K functies Post focus gebruiken, waarmee je achteraf het scherpstelpunt kunt bepalen.

Voorlopige conclusie

Panasonic laat met de TZ90 goed zien dat er nog daadwerkelijk een markt is voor compactcamera's. De mogelijkheid om tien foto's per seconde te maken en dit zelfs uit te breiden tot dertig is heel fijn voor alle vluchtige momenten en door het enorme bereik weet de camera zich nog goed te onderscheiden van smartphonecamera. Kortom, een aanrader voor iedere fotograaf die altijd een camera bij zich wel hebben.

Adviesprijs € 429,-

Kijk voor meer informatie op de website van Panasonic.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie