Compact, stijlvol en uitgebreid

Hands-on: Fujifilm X100F

Redactie DIGIFO... 1251 0
Helaas.. al na een paar dagen moesten we de indrukwekkende Fujifilm GFX 50s alweer teruggeven. Maar gelukkig heeft Fujifilm nog meer nieuwe camera's in het assortiment en konden wij aan de slag met de nieuwe compacte Fujifilm X100F. Dit is onze eerste indruk.

De camera voelt kwalitatief goed aan. Een stevige behuizing, degelijke knoppen en een luxe lensdop van aluminium met een stoffen binnenkant maken dat de camera een voelt als een uitstekende en serieuze camera.

35mm?

De Fujifilm X100F is uitgerust met een Fujinon objectief met een vast brandpuntsafstand van 23mm, wat met de aps-c-sensor gelijk is met een 35mm kleinbeeldequivalent, en heeft de mogelijkheid om met dit met de digitale teleconverter te veranderen in een brandpuntsafstand van 50mm en 70mm kleinbeeldequivalent, helaas kan de camera dan alleen jpeg-foto's maken.

Ook beschikt de X100F over een ingebouwde ND-filter waarmee je makkelijker langere sluitertijden en een groot diafragma kan gebruiken op een zonnige dag. Het maximale diafragma is trouwens f/2, prima lichtsterk, dus ook goed te gebruiken in een donkere omgeving, en een mooie geringe scherptediepte die mooi soepel vervaagt.FujifilmOndanks het vast objectief is het mogelijk om met drie verschillende brandpuntsafstanden te fotograferen. Vlnr: 35mm, 50mm & 70mm.

Hybride Viewfinder

Net als de grotere broer van deze X100F, de X-Pro 2, heeft deze camera een slimme hybride viewfinder. Je kan zeer eenvoudig schakelen tussen optisch, elektrisch en een combinatie van de twee. En als je kiest voor de optische viewfinder blijft er informatie zichtbaar over de belichting en verschillende instellingen.

Controle

Het wijzigen van de belichtingsinstellingen gaat zoals we van Fujifilm gewend zijn: het diafragma regel je op het objectief, de sluitertijd in twee stappen (globaal op de bovenkant en preciezer via een knop op de achterkant). De iso kan je aanpassen door de sluitertijdknop op te tillen en te draaien en hoewel dit op zich prima werkt kan het lastig zijn om dit snel en precies te veranderen. In dat geval kun je ook de iso toewijzen aan de draaiknop die aan de voorkant van de camera te vinden is.

Eerste indruk Fujifilm X100F

De eerste indruk van deze camera is dat het een krachtige camera is in een compacte schil. Het objectief heeft een fijne brandpuntsafstand die door de teleconverter nog uit te breiden is, de ingebouwde ND-filter is een fijne toevoeging die een hoop mogelijk maakt. Het wijzigen van de instellingen gaat op de manier zoals we van Fujifilm gewend zijn. Mocht je hier niet bekend mee zijn dat kan het een beetje wennen zijn, maar binnen de kortste keren kan je er snel mee overweg.FujifilmLees ook: Eerste testfoto's Fujifilm GFX 50s

Binnenkort zullen we de camera nog uitgebreider aan de tand voelen en uiteraard zullen we jullie op de hoogte houden van onze bevindingen.

Kijk voor meer informatie op de website van Fujifilm.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie