Hands-on Fujifilm GFX: Prijs significant onder 10.000 dollar

Hands-on Fujifilm GFX: Prijs significant onder 10.000 dollar

Jasper van Bladel 2801 0
De mirrorless middenformaatcamera van Fujifilm, de GFX, is een van de highlights van de Photokina dit jaar. We mochten de camera al even aan de tand voelen. Hierbij ons verslag.

Fujifilm is de tweede fabrikant die met een middenformaatcamera zonder spiegel komt. Hasselblad introduceerde onlangs de X1D en de GFX is het Japanse antwoord op die camera. Alhoewel, je kunt aannemen dat ze in Japan al erg lang achter de schermen bezig waren met deze camera, dus welke fabrikant nu eigenlijk als eerste bezig was met een dergelijk systeem, dat is niet duidelijk.

Grip

Qua uiterlijk lijkt de camera erg op de X-T2, een andere camera die ze bij Fujifilm onlangs presenteerden. Als je hem en profil bekijkt, zie je dat de GFX zo ongeveer een dubbele X-T2 is. Qua look en feel lijkt de camera erg op die camera, de materialen en vormen zijn min of meer gelijk. Er zijn echter ook een hoop verschillen. Zo wordt de GFX geleverd met een losse elektronische zoeker en is de grip een stuk groter. De camera houdt fijn vast, zeker ook door de toevoeging van een grote uitstulping op de plek waar je duim rust. Hij zal niet makkelijk uit je handen glippen. De camera is niet bijzonder zwaar, qua gewicht moet je denken aan een high-end-dslr. Natuurlijk ligt het er ook aan welk objectief je op de camera monteert, de nog te introduceren 50mm f/2 legt een stuk meer gewicht in de schaal.

Dat wordt overigens wel een fantastische combinatie, lijkt ons. De GFX en de 50mm f/2. Je zult je scherpte goed moeten bewaken, maar met middenformaat werken met een diafragma van f/2 levert waarschijnlijk fantastische beelden op! 

Veelbelovend

De beeldkwaliteit, tenminste wat we op ons lcd konden zien, is ook behoorlijk indrukwekkend. Een 100 procent crop levert nog steeds een scherpte op waar je u tegen zegt en de rendering van huidtinten en het kleur- en scherpteverloop liggen op een hoog nieau. Uiteraard zullen we daar verder naar gaan kijken als we de beelden ook van de geheugenkaart af mogen halen. Dit soort zaken kun je natuurlijk pas goed beoordelen op een computerscherm.

Video

De camera’s waar we mee werken zijn nog pre-productiemodellen. Het menu is dan ook compleet overgenomen uit de X-T2.

Tijdens de eerdere presentatie werd niet over video gesproken. Nu blijkt dat de camera toch een videomodus krijgt, al zal deze gelimiteerd zijn tot een resolutie van 1080 pixels met hoogstwaarschijnlijk 24 fps.

Prijs

Over de prijs is tijdens de presentatie op maandag ook gesproken. Meer dan dat de camera inclusief objectief (63mm) onder de 10.000 dollar blijft, werd toen niet duidelijk. Het is al wat, maar onder dat bedrag kan natuurlijk veel betekenen. Een meneer van Fujifilm zegt ons nu dat het bedrag significant onder dat bedrag zal blijven. Het blijft natuurlijk raden wat dat precies betekent, maar dat de camera in ieder geval onder het prijsniveau van de Hasselblad X1D blijft is duidelijk.

Lees ook: Mirrorless middenformaatcamera van Fujifilm

DIGIFOTO & Photokina 2016

DIGIFOTO is aanwezig in Keulen met een groot redactie team bestaande uit fotografen, journalisten en een video team. Lees hier alles over Photokina 2016 en volg Facebook, Twitter, Instagram & Google+ voor het laatste nieuws!

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper