Hands-On en testfoto's: Samsung Galaxy Camera

Raymond 2294 0
Op de Photokina kregen we de gelegenheid de nieuwe Samsung Galaxy Camera aan de tand te voelen. De compactcamera draait op een volwaardige versie van Android 4.1 Jelly Bean. Hier lees je onze hands-on ervaringen, aangevuld met testfoto's.

Wat ons meteen opviel was de bouwkwaliteit. Waar smartphones van Samsung soms een wat plastic feel hebben, waren we positief verrast door de Galaxy Camera. De behuizing lijkt bijna uit een stuk en is netjes afgewerkt. Wel is de camera vrij fors voor een compact, we kunnen ons voorstellen dat je met kleinere handen de grip niet prettig vindt. Ook is het geen toestel dat je even in je broekzak stopt; het is met zijn dikte van 2 centimeter beduidend dikker dan een smartphone.

Geen amoled

Eigenlijk is dit toestel aan de achterzijde weinig anders dan een Samsung Galaxy-smartphone, met het verschil dat je hier niet mee kunt bellen (Skypen kan overigens wel). Ook is het scherm van het type lcd en niet amoled, zoals de Galaxy S III. Dat zie je direct in de kleurweergave; deze is minder sprankelend. Samsung heeft hier duidelijk uit kostenoverwegingen op beknibbeld, want op zich is er best wat te zeggen voor een amoled-beeldscherm op een dergelijk apparaat. Desondanks is het forse lcd zeer gedetailleerd

Android 4.1 draait heerlijk en is duidelijk helemaal geoptimaliseerd. Het geheel draait soepel en reageert vlot en zonder einige hapering op onze aanrakingen. De quadcore-processor en de optimalisaties in de nieuwste Androidversie doen hier zichtbaar hun werk.

Expert-modus

Het fotograferen gaat gemakkelijk en lijkt in veel opzichten op iedere andere willekeurige moderne compactcamera. De technische specificaties van het cameragedeelte zijn grotendeels gelijk aan de Samsung WB850F. Naast enkele automatische standen kun je in Expert-modus via fraaie draaiwielen gemakkelijk instellingen als diafragma- en isowaarden en belichtingscompensatie regelen . Ook hier merk je het profijt van de snelle quadcoreprocessor – het aanraakscherm reageert direct en zonder haperingen. In- en uitzoomen gaat eenvoudig met de hendel aan de bovenzijde en bovendien redelijk vlot. Ook het scherpstellen gaat een stuk beter dan met de gemiddelde smartphonecamera.

Grote kracht van het apparaat is natuurlijk het feit dat je foto's direct kunt delen op social media als Facebook of Instagram, of versturen via e-mail. Dat gaat dan ook zonder problemen en zoals we gewend zijn van een reguliere Androidsmartphone. Daaarnaast zijn handige snufjes toegevoegd, zoals automatische gezichtsherkenning. De Best Face-optie laat je gezichten verwisselen met een uit een eerder genomen foto. Spraakherkenning is ook ingebouwd, iets dat zeker handig kan zijn op een dergelijke camera (denk aan bediening op afstand).

Meerwaarde?

Toch kun je je afvragen wat nu echt de meerwaarde van dergelijke apparaten zijn, en of ze de aanschafprijs (dit toestel heeft een adviesprijs van 599 euro) rechtvaardigen. Het is in ieder geval een categorie dat niet gebaat is bij de ontwikkeling van camera's in smartphones. Natuurlijk: huidige smartphones hebben geen 21x zoom en een 16-megapixel beeldsensor, maar dergelijke apparaten zitten wel altijd in je broekzak of handtas. Die draagbaarheid heeft de Galaxy Camera door zijn kloeke omvang niet, in je broekzak mee als smartphonevervanger is dan ook een wat vergezocht idee. We kunnen hier echter nog geen definitief oordeel over vellen, gezien de korte tijd dat we de camera vast hebben gehad.

Testfoto's

De Samsung Galaxy Camera deelt gemakkelijk je foto's, en die eigenschap kwam goed van pas. Op die manier hebben we jullie namelijk kunnen voorzien van enkele testfoto's. Dit was overigens waarschijnlijk niet Samsung's bedoeling, want de Zuid-Koreanen hadden de sd-kaartingang hermetisch afgesloten. Na wat gepiel met de instellingen (het tijdelijk toevoegen van ons eigen Gmail-account), konden we de beelden naar onszelf mailen. Dat moest alleen wel snel en haastig gebeuren (overal liep beveiliging), maar we hebben toch wat kunnen schieten op voornamelijk hoge iso-waarden. De beelden kun je hieronder in volledige resolutie downloaden.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond