Hands on: Canon Powershot G10

Redactie 1710 0
Canon introduceerde in oktober dit jaar de Powershot G10. Verslaggeefster en fotovakschoolstudente Marlonneke Willemsen nam de camera mee naar de kerstmarkt in Dortmund en vertelt over haar eerste indruk van dit toestel.


Fotograferen met de Powershot G10 vraagt enige voorbereiding, aangezien Canon de uitgebreide gebruiksaanwijzing alleen op CD gezet heeft. Dit is niet erg handig, omdat de mogelijkheden van de camera zo uitgebreid zijn, dat zelfs een ervaren Canongebruiker niet altijd weet waar welk knopje nu ook alweer voor was.


De G10 is, als je deze gebruiksaanwijzing eenmaal gelezen hebt, vrij makkelijk te bedienen en hij heeft een groot aantal functies, die je normaal alleen op een spiegelreflexcamera tegenkomt. Zo is deze Powershot volledig handmatig in te stellen en is er de mogelijkheid om raw-opnames te maken.

Het handmatig instellen gaat gemakkelijk en levert goede resultaten op. Wat ik erg prettig vind, is dat het lcd-scherm verandert als je de belichting aanpast. Hierdoor kan je vooraf het resultaat zien en word je niet meer achteraf geconfronteerd met een volledig over- of onderbelichte foto.

Toch zijn er een aantal situaties waarin je merkt dat je met een compactcamera te maken hebt. Doordat de G10 veel last heeft van ruis, is het bijna niet mogelijk om iso-waardes boven de 400 te gebruiken. Zelfs op iso 400 is op de nachtopnames, die ik gemaakt heb, al erg veel ruis zichtbaar. Daarnaast blijft een compact camera altijd last hebben van afdrukvertraging en de G10 is hier geen uitzondering op.

Ondanks dat de G10 niet een van de kleinste compact camera’s is, is hij toch gemakkelijk in een tas mee te nemen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld tijdens een dagje shoppen of een verjaardag toch een camera bij je wilt hebben. Voor dit doel is de Powershot G10 een ideale camera, maar in bepaalde situaties kan ik toch echt niet zonder mijn EOS 40D.

Ruisniveau bij 400 iso - 100 procent uitsnede

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie