Handige tips voor filmen met een Canon-dslr

jesse kraal 13310 2
Heb je de lezing van Vincent Laforet in Amsterdam gemist? Geen nood, Vincent heeft zijn film-tips op een rijtje gezet in een video. Kijk mee over zijn schouder om te zien hoe hij zijn Canon 5D Mark II instelt en hoe hij de beelden vervolgens bewerkt op de computer.

Toen Canon halverwege 2008 de Canon 5D mark II uitbracht, was Vincent Laforet de eerste die aan de slag mocht met de filmfunctie van de camera. Een kleine vier jaar later, heeft de 5D Mark II voor Vincent geen enkel geheim meer en gelukkig is hij niet te beroerd om zijn kennis te delen via een video.

Instellen van de camera

In de video geeft Vincent allereerst een aantal handige tips over het instellen van de camera. Het meest 'filmische' resultaat krijg je op 1920 x 1080p met 24 fps en 'hooglichten prioriteit' uitgeschakeld. Verder moet je de camera alleen in stellen op de iso-waardes 160, 320, 640, of 1250. Deze standen leveren het minste ruis op. Voor de sluitertijd adviseert Vincent 1/50e van een seconde.

Beeldstijlen

Het gebruik van de standaard beeldstijl raadt Vincent niet aan en hij laat ook zien waarom. De beelden bevatten teveel contrast en dat gaat ten koste van details in lichte en donkere partijen. Je kunt zelf een beeldstijl aanmaken waarin je het contrast sterk terugdraait, of je kunt de gratis 'CineStyle'-beeldstijl downloaden van Technicolor. Zeker met die laatste beeldstijl kun je veel meer detail waarnemen in zeer donkere en lichte partijen. Om dat te bereiken, zul je de beelden overigens wel moeten nabewerken.

after effects
In de video laat Vincent Laforet duidelijk het verschil zien tussen de verschillende beeldstijlen

Nabewerking

Vincent gebruikt voor de nabewerking Adobe After Effects. Met behulp van een 'look up table', de zogenaamde LUT, kun je de kleuren en het contrast weer terugbrengen naar een normaal niveau. Het resultaat bevat aanzienlijk meer detail dan de beelden die met Canon's standaard beeldstijl zijn gefilmd.

Magic Lantern

Niet in het filmpje genoemd, maar wel praktisch voor het filmen met Canon-dslr's, is de custom-firmware van Magic Lantern. Hiermee krijg je extra mogelijkheden die de standaard firmware van Canon niet toestaat. Zo kun je zebra's en focus peak inschakelen, opties die je helpen om de scherpstelling en belichting tijdens het filmen gemakkelijker te controleren. Ook handig is het digitale vergrootglas dat je in de hoek van je scherm kunt weergeven. Je kunt dan zowel het gehele beeld blijven zien, als ook een uitvergroot deel waarop je de scherpstelling exact kunt afstellen.

Magic Lantern

Deze custom-firmware is welliswaar populair onder filmers, maar komt niet van Canon zelf. Het gebruik ervan is dan ook op eigen risico. Meer informatie over de Magic Lantern-firmware lees je op hun Wikia-pagina.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Edo van Santen

hier het exclusieve video-interview met Vincent Laforet, dat ik die avond mocht maken:
http://www.youtube.com/watch?v=DrPsfxiqG8k
geniet nog even na!

afbeelding van scarluuk

Dan was jij ook degene met de C300 toch?
Zo ja, hoe bevalt hij?
Filmpje ziet er goed uit, wel beetje karig geknipt en de hoek van de vaste camera is een beetje storend maar zit qua verhaal prima in elkaar :)